Hlavní obsah

V Kolumbii se zřítilo letadlo s brazilskými fotbalisty. 71 lidí zemřelo, šest je v nemocnici

 

Reklama

Na palubě bylo 77 lidí. Mezi nimi i hráči brazilského týmu Chapecoense.

Článek

V hornaté oblasti nedaleko kolumbijského města Medellín se krátce před půlnocí tamního času zřítilo letadlo se 77 lidmi. Na palubě stroje cestoval kromě členů posádky i fotbalový klub Chapecoense z jihobrazilského města Chapecó, který měl ve středu hrát v Medellínu finále Jihoamerického poháru proti kolumbijskému týmu Atlético Nacional. V letadle bylo 22 hráčů klubu, osm funkcionářů a tři hosté. Mezi pasažéry bylo také 21 novinářů.

Podle posledních informací přežilo 6 lidí, zbytek cestujících při nehodě zemřel. Mezi nimi je podle některých zpráv 27letý obránce Alan Ruschel, který byl převezen do nemocnice se zlomenou kyčlí a zraněním hlavy.

Příčina pádu letadla zatím nebyla objasněna, ale pilot krátce před havárií hlásil technické potíže. Portál deníku Daily Mirror informoval o tom, že pilot začal v tísni vypouštět palivo, aby tím předešel velkému výbuchu po nárazu. Posádka podle úřadů oznámila, že má problémy s elektřinou.

Letoun, který z radarů zmizel ve 21:30 tamního času (dnes v 02:30 SEČ), byl sedmnáct let starý čtyřmotorový hornoplošník střední velikosti British Aerospace 146 ve verzi Avro RJ85. Provozovala ho bolivijská společnost LAMIA. Podle agentury Bloomberg panuje v oblasti nehody špatné počasí a místo je kvůli tomu dostupné jen po zemi.

Klub Chapecoense byl založen v roce 1973, ještě před sedmi lety působil až ve čtvrté lize. V roce 2013 postoupil do nejvyšší soutěže a letos se nečekaně dostal do finále Jihoamerického poháru, pořádaného konfederací CONMEBOL, jehož vítěz se kvalifikuje do prestižního Poháru osvoboditelů.

V brazilské lize byl tým Chapecoense před posledním kolem na devátém místě a útočil na nejlepší výsledek mezi elitou. V kádru byli s výjimkou jednoho Argentince fotbalisté brazilské národnosti, kapitán Cléber Santana v minulosti hrával za Atlético Madrid.

Reklama

Doporučované