Hlavní obsah

V Krakově mají ventilátor z 3D tisku a Slováci chtějí vlastní testy

Foto: VentilAid

Ventilátor VentilAid vyvinutý krakovskými inženýry.

Reklama

Páteční Středoevropský deník přináší několik nadějných zpráv z oblasti vědy i mezinárodní solidarity. Věnujeme se ale i růstu případů nákazy, kdy se mezi koronapacienty zařadil také zpěvák kapely Rammstein Till Lindemann.

Článek

Matovič: Pracujeme na vlastních testech

Ve čtvrtek jsme psali o nových rychlotestech na koronavirus, které vyvinula německá firma Bosch a které by se mohly dostat na trh už v dubnu. Slovenský premiér Igor Matovič v pátek oznámil, že vlastní testy vyvíjí i Slovensko. Více podrobností ale nesdělil.

V zemi se mezitím zlepšilo testování. Počet testů se zvýšil ze 350 na 900 denně a má stoupat až na 2000, nebo dokonce 4500 testů denně. Umožnit to má testování v soukromých laboratořích.

Poláci vyrobili ventilátor pro 3D tisk

Dobrá zpráva přišla od inženýrů z Krakova. Volně k dispozici dali projekt plicního ventilátoru, který je možné vyrobit na 3D tiskárně. Prototyp zatím nemá příslušná povolení a certifikáty a autoři upozorňují, že má být nástrojem až pro případ krajní nouze.

Podle spoluautora Szymona Chrupczalského se chystají další testy, konzultace a zdokonalování. Vývoj prvního prototypu trval zhruba týden a vyšel na v přepočtu 1200 korun.

Německo se postará o 47 Italů

Německo ve čtvrtek oznámilo, že přijme dalších 47 italských pacientů, kteří vyžadují kvůli koronavirové infekci intenzivní péči. „Stojíme za našimi přáteli,“ napsal k tomu německý ministr zahraničních věcí Heiko Maas z SPD. O italské pacienty se postarají zařízení v Severním Porýní-Vestfálsku, Dolním Sasku, Sasku, Hesensku a Berlíně.

Ve Spolkové republice už se léčí pacienti z Francie. Vláda ve spolkové zemi Durynsko oznámila, že z Univerzitní nemocnice v Jeně vyšle do Itálie tým lékařů. Durynská ministryně zdravotnictví k tomu řekla, že „solidarita je na denním pořádku“. Němci už se o některé francouzské a italské pacienty starají.

V Německu počet potvrzených nakažených přesáhl v pátek v poledne číslo 47 200. Nákazu už hlásí všechny okresy.

Mezi pacienty je i frontman kapely Rammstein Till Lindemann. Sedmapadesátiletý zpěvák se minulý týden vrátil z Moskvy a v berlínské nemocnici skončil na jednotce intenzivní péče s horečkami a zápalem plic. Jeho stav se podle bulvárního deníku Bild zlepšuje.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Till Lindemann.

Roušky ano, nebo ne?

V Maďarsku se vede debata o prospěšnosti či škodlivosti nošení roušek. Na rozdíl od Česka nebo Slovenska tam jejich nošení na veřejnosti není povinné.

Diskuzi vyvolal plakát maďarského Národního centra zdravotní péče, který varoval lidi před nošením roušek, pokud nejsou nemocní. Ochranu obličeje byl měl podle úřadů nosit jen ten, kdo má horečku, kašel nebo se zotavuje z infekční choroby.

DÍL PODCASTU STOPÁŽ VĚNOVANÝ STŘEDNÍ EVROPĚ:

Hlavní lékařka Cecília Müllerová pak vysvětlovala, že doporučení je vydané zejména kvůli falešnému bezpečí, které mohou roušky vyvolávat, a také zdravotními rizikům v případě jejich nesprávné údržby.

Jiný názor má ale lékařská komora, upozorňuje server Index.hu. „Rouška zabraňuje přenosu viru při infekci bez symptomů a tím pomáhá zabránit šíření epidemie. Chráníme nejen sebe, ale i druhé,“ píše komora k vlastnímu plakátu.

Zádrhely parlamentního home office

Poslanci polského Sejmu se ve čtvrtek mimořádně sešli v několika sálech parlamentu, aby odsouhlasili změnu jednacího řádu. Ta jim od pátku umožňuje po dobu stavu epidemie hlasovat elektronicky z domova. Neobešlo se to ale bez komplikací, někteří poslanci totiž ve čtvrtek nenosili ochranné pomůcky, případně s nimi nakládali nezodpovědně.

V pátek dopoledne řada zákonodárců při zkoušce elektronického hlasování z domova hlásila chybu systému nebo špatný potvrzovací SMS kód. Odpoledne má přitom 460 poslanců hlasovat o vládním „protikrizovém štítu“ čili opatřeních proti hospodářské krizi.

Rakousko zastavilo udělování azylu

Rakousko de facto zastavilo přijímání žádostí o azyl v zemi. Nově o něj totiž mohou požádat pouze ti, kdo mají platné zdravotní potvrzení. Opatření souvisí s aktuální koronavirovou krizí. V pátek to potvrdilo ministerstvo vnitra. V únoru Rakousko podle lidoveckého ministra vnitra Karla Nehammera registrovalo zhruba 40 žádostí denně, teď to byla už jen desítka.

Aktuálně Rakousko hlásí více než 7000 potvrzených případů koronaviru. Za posledních 24 hodin přibylo více než tisíc odhalených výskytů. Nemoci podlehlo 58 lidí.

Exprezidenti v krizi

Nakonec přinášíme i menší polský prezidentský přehled. Exprezident Aleksander Kwaśniewski uvázl se svou manželkou Jolantou ve Švýcarsku, kam se v březnu vypravili na lyže. Nejslavnější z polských exprezidentů, Lech Wałęsa, si už v minulém týdnu postěžoval, že kvůli koronaviru a rušení konferencí a přednášek přichází o peníze.

Současný prezident Andrzej Duda, který letos funkci obhajuje, si zas moc nedělá z vládních nařízení. Kabinet zakázal shromáždění, na kterých je více než pět lidí, a týká se to i bohoslužeb. Jenže rádio RMF FM upozornilo, že se ve čtvrtek večer modlil na Jasné Hoře za účasti přinejmenším deseti dalších lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované