Hlavní obsah

V Kunovicích bude uspořádána škola slováckého verbuňku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Naučit se slovácký verbuňk, který je od roku 2005 zapsán na seznamu UNESCO, budou moci účastníci Školy verbuňku v Kunovicích na Uherskohradišťsku.

Článek

„Mužský lidový tanec se v tamním kulturním zařízení Pálenice bude vyučovat v týdnu od 23. srpna do 27. srpna,“ sdělila Monika Kandrnálová z kunovické radnice.

„V jednotlivých dnech se ve večerní škole od 18:00 prostřídají na parketách kulturního zařízení Pálenice v Kunovicích známí verbíři. Nejenom že předvedou svůj um, ale hlavně předají své zkušenosti dospělým tanečníkům z řad veřejnosti a naučí je cifry charakteristické pro oblast Slovácka,“ uvedla Kandrnálová.

Zkrátka podle organizátorů nepřijdou ani mladší zájemci o verbuňk, kteří budou mít možnost se s lektory Ondřejem Simanem a Petrem Oulehlou naučit první krůčky tohoto tance. „Připravujeme i další ročník burzy krojů, která se uskuteční poslední srpnovou neděli ve Sportovní hale v Kunovicích,“ podotkla Kandrnálová.

Verbuňk je starý tanec, který býval na Moravském Slovácku výrazem vzdoru proti verbování na vojnu. Znalci ho charakterizují jako mužský, skočný, improvizovaný tanec, jehož neoddělitelnou součástí je zpěv. Plní řadu rolí, mezi něž patří i „namlouvací“ funkce, kdy se muž předvádí před ženami.

V jednotlivých regionech se verbuňk liší například množstvím tanečních figur i držením těla. Dodnes se tančí na hodech, tanečních zábavách či svatbách. UNESCO ocenilo tanec pro jeho vysokou uměleckou úroveň a označilo ho za výraz kulturní identity jeho oblasti, tedy Moravského Slovácka.

Reklama

Související témata:

Doporučované