Hlavní obsah

V Kutné Hoře se během pár let přestanou vyrábět cigarety. Náklady na ty alternativní půjdou do desítek milionů

Rozhovor s Andreou Gontkovičovou, ředitelkou inovací a obchodního rozvoje Philip Morris.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Světové tabákové jedničce se daří. I v Česku a na Slovensku. Philip Morris ČR loni stoupl zisk o 10 % – vydělal 3,8 miliardy korun. Potvrdila to dnešní řádná valná hromada. Tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 15,4 procenta na 14,1 miliardy korun. Výši zisku příznivě ovlivnil hlavně nárůst cen.

Článek

Společnost ale řeší, jak nahradit byznys tradičních cigaret – jejichž spotřeba klesá. A jde už několik let cestou tzv. bezdýmných výrobků. Právě výroba v Kutné Hoře je však plně zaměřena na ty klasické. Andrea Gontkovičová, ředitelka inovací a obchodního rozvoje Philip Morris, předpokládá, že během nejbližších let se to zásadně změní. Výroba tradičních cigaret má naprosto zaniknout a vystřídat ji má produkce alternativních, které nehoří. Gontkovičová nevylučuje ani horizont 3–5 let: „Co se týká výroby, je to úplně jiný výrobek, protože cigarety se vyrábějí – tam se například ten tabák seká a pak se vkládá do té cigarety, kdežto při bezdýmných výrobcích se právě ten tabák pomele na úplně jemný prach, vytvoří se z něho plachta a skládá se do akordeonu, takže už i ten výrobní proces je velmi odlišný. Je to náročnější i na prostor, ale naštěstí v Kutné Hoře máme dost místa na to, abychom to mohli jednoho dne udělat.” Investice do naprosté reorganizace provozu si podle ní vyžádají desítky milionů korun.

Otázka, zda je cestou, jak nahradit upadající byznys tradičních cigaret, třeba marihuana, pro lídra na trhu produkce tabáku na světě není na pořadu dne. „Výrobky z konopí momentálně jsou tak kontroverzní a ta regulace kolem toho je tak nejasná, že zatím jsme o tom skutečně neuvažovali,“ vysvětluje manažerka Philip Morris v Ženském byznysu Petry Krmelové.

Reklama

Doporučované