Hlavní obsah

V Kutné Hoře se rozhořel spor kvůli stěhování střediska charity

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Kutná Hora.

Reklama

V Kutné Hoře se rozhořel spor kvůli stěhování střediska oblastní charity z bývalé školky v Trebišovské ulici do někdejší cihelny v Sedlci.

Článek

Osadní výbor předměstské části tvrdí, že záměr s místními nikdo neprojednal. Zástupci radnice namítají, že stěhování střediska, v němž je noclehárna a denní centrum pro bezdomovce, se plánuje už rok a probíralo se i na jednání zastupitelstva a v médiích.

Podle osadního výboru nebyla místním dána možnost se k záměru vyjádřit. „Vzhledem k současnému nouzovému stavu, kdy není možné veřejné zasedání, kterého by se obyvatelé Kutné Hory mohli v neomezeném počtu zúčastnit, žádáme o odložení všech jednání a rozhodnutí do doby, kdy bude celá tato akce veřejně, otevřeně a pravdivě představena široké veřejnosti,“ napsal výbor v otevřeném dopise.

Místostarostka Silvia Doušová řekla, že byla naplánovaná schůzka, ale musela být odložena kvůli protiepidemickým opatřením. „Nechceme nic dělat na sílu, určitě se chci s těmi lidmi potkat a diskutovat s nimi přímo na místě,“ uvedla.

Město chce v Trebišovské ulici obnovit provoz školky, která tam dříve fungovala, protože mu nestačí kapacity v dosavadních zařízeních. Doušová poukázala na to, že bývalou cihelnu využívá dopravní společnost Arriva a jinak je tento areál opuštěný. V Trebišovské ulici bylo středisko uprostřed sídliště.

Město v cihelně instalovalo čtyři zateplené obytné buňky, kapacita noclehárny je kolem deseti lůžek. „Přišlo nám to jako dobrý způsob, protože obytné buňky by se daly využít i na něco jiného, pokud by tam ta noclehárna už nebyla,“ dodala Doušová.

Nové prostory jsou již zkolaudované, charita je má využívat na základě výpůjčky. Záměr na obsazení sociálními službami by radní měli schvalovat v polovině ledna. Podle Doušové je možné, že se rozhodnutí ještě odloží.

Podobný problém řešila v minulosti radnice v Příbrami. Lidé tam nesouhlasili s výstavbou centra pro bezdomovce v areálu bývalé výtopny. Stížnost proti záměru se dostala až na krajský úřad, který ji zamítl.

Reklama

Doporučované