Hlavní obsah

V Kyjevě kvůli koronaviru nejezdí metro. Lidé se mačkají v autobusech

Svět bez obalu: Na Ukrajině nejezdí ve velkých městech metro. Vládní nařízení zakazuje přepravu více jak 10 cestujících v prostředcích městské hromadné dopravy.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Vládní nařízení zakazuje přepravu více než deseti cestujících v prostředcích městské hromadné dopravy.

Článek

Ukrajinská vláda zavedla sérii restrikcí v dopravě, jejichž smyslem je omezit šíření koronaviru. Z rozhodnutí úřadů bylo zastaveno i kyjevské metro.

A co se stalo? Lidé se teď tlačí v přeplněných autobusech. Vládní nařízení sice upravuje maximální počet přepravovaných - smí jich být maximálně deset, všichni s rouškou - reálně se to však nedodržuje.

„Co říct? Mačkají se uvnitř. Měl bych je vyhodit? Použít fyzickou sílu? Oni sami vlezli dovnitř, tak to je,“ krčí v reportáži RFE/RL řidič jednoho z autobusů.

Jeho slova potvrzuje i jedna z cestujících: „Stojím tady a čekám už půl hodiny. Také se musím dostat domů. Mám za sebou 12hodinovou směnu… 50 lidí je namačkaných na sebe. Vozí nás jako slanečky v konzervě. Každý nakazí každého.“

Další cestující dodává: „Kde mám asi tak sehnat masku? Šel jsem do lékárny a tam neměli ani jednu.“ V Kyjevě žijí asi 3 miliony lidí.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované