Hlavní obsah

V lednu Češi nakoupili bitcoinů a spol. za půl miliardy

Foto: Wit Olszewski, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Očekává se, že cena bitcoinu v brzké době překročí hranici 50 tisíc dolarů.

Článek

V Česku se v lednu prodaly bitcoiny a další kryptoměny za téměř půl miliardy korun. Znamená to meziroční nárůst o polovinu. Za rostoucím objemem stojí zvyšující se cena bitcoinu i stoupající poptávka, která ji doprovází. Vyplývá to z aktuálních údajů největšího tuzemského obchodníka Bitstock.com.

Bitcoin od začátku roku podle serveru Kurzy.cz posílil o 64 procent na současných více než 48.000 dolarů, tedy asi jeden milion Kč. Od začátku února přitom přidal 43 procent. Očekává se, že v brzké době překročí hranici 50.000 dolarů.

„Rostoucí cena bitcoinu vyvolává zvýšený zájem investorů, včetně těch amatérských, kterým napomáhá snadný nákup prostřednictvím internetových a mobilních aplikací. Zároveň roste zájem i o další kryptoměny, jako je ethereum a podobně,“ uvedl ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Růst poptávky podporuje i příchod známých investorů, jako byl nedávno majitel Tesly Elon Musk, nebo akceptace bitcoinu platební sítí PayPal. Za celý loňský rok se v ČR prodaly kryptoměny za zhruba čtyři miliardy Kč, což je o třetinu více než v roce 2019.

Reklama

Doporučované