Hlavní obsah

Zlé to bude až… Jaké mety už jsou dávno překonány?

Foto: Seznam Zprávy

Vývoj pozitivních případů v čase. Celý interaktivní graf si prohlédněte níže.

Reklama

O čem se v létě mluvilo, je v září realitou. Epidemie v Česku zvládla překonat dříve vytyčované mety. Až nebude dostatek lůžek pro těžce nemocné, až bude přibývat více než 2000 nově nakažených, či hygienici nezvládnou trasovat.

Článek

Během září zvládla epidemie koronaviru v Česku překonat hned několik vysoko nasazených latěk, o kterých vládní představitelé v čele s Andrejem Babišem ještě před pár týdny mluvili tak, že pokud jich dosáhneme, bude opravdu zle.

Premiér nebo například hlavní hygienička Jarmila Rážová uklidňovali lidi v létě prohlášeními, že nákazu se daří zvládnout, protože nápor nemocných nezatěžuje nemocnice, daří se chránit rizikovější seniory, smrtnost covidu-19 se snižuje nebo se zvládá trasovat.

Většina z nich už neplatí.

Až budou dvoutisícové nárůsty

Typickou ukázkou je výrok premiéra Andreje Babiše z jeho nedělního hlášení Čau lidi z 19. července. „Jsme ve skupině early openers, ale podívejte se, co se děje v Izraeli, mají tam nárůsty až 2000 denně. To je velice nebezpečná situace,“ uváděl premiér ve videu s tím, že vláda se tomu bude snažit zabránit například prací na aplikaci eRouška. Připomeňme, že Izrael má podobný počet obyvatel jako Česko.

Přes dva tisíce nových případů za den přitom v Česku bylo už 16. září (2134), a o den později dokonce přes tři tisíce (3126). Od té chvíle se denní nárůsty s výjimkou neděle a pondělí, kam spadají testy z víkendu, kdy se testuje méně, drží nad dvěma tisíci nových případů za den.

Až bude více nakažených seniorů

Hlavní hygienička Jarmila Rážová zase 22. srpna uklidňovala, že je nakaženo málo osob mezi rizikovými seniory. „Zásah do seniorské populace je v Praze minimální. Z celé republiky to netvořilo ani jedno procento,“ mírnila obavy Rážová v reakci pro Českou televizi.

Podle otevřených dat z Prahy se přitom v září podíleli senioři ve věku nad 65 let na celkovém počtu nakažených 6,5 procenta. Tento podíl také postupně od léta roste. V červenci to bylo 5,5 procenta a v srpnu 5,9 procenta.

V celé České republice pak podle dat Ministerstva zdravotnictví k 14. září představují lidé ve věku nad 65 let podíl 9,8 procenta ze všech nakažených.

Až bude mít obvodní hygiena přes 20 nových případů

Stejně tak například v reportáži na Seznam Zprávách z obvodní hygienické stanice pro Prahu 2,3 a 7 hygieničky v srpnu připouštěly, že jakmile budou muset řešit přes 20 případů za den, tak nemají „šanci to stíhat“. Podle otevřených dat ale v součtu musely ve středu 23. září řešit 29 nových případů. Zároveň v tento den bylo 359 nově nakažených, kteří nebyli zatím přiřazeni pod žádnou obvodní hygienickou stanici.

Až nebudeme zvládat trasovat

Nejen premiér, ministr zdravotnictví nebo hlavní hygienička od začátku epidemie opakovali, jak je důležité trasovat, pokud máme mít situaci pod kontrolou. Ještě 23. srpna Andrej Babiš ve svém Čau lidi opakoval, že je důležité, že stát zvládá vše přesně trasovat. „Testujeme a trasujeme. My to přesně trasujeme. Mám tady přesně ty klastry ze včera,“ vyzdvihuje téma Andrej Babiš.

Jiná data přitom dokládají, jak popsaly Seznam Zprávy, že hygienické stanice přestaly zvládat trasování už týden před tímto výrokem premiéra. Už tehdy nebylo jasné, kde se nachází zhruba osm tisíc nakažených.

Co je důležité podle premiéra

Několikrát premiér Andrej Babiš ve svém Čau lidi radil občanům, která statistická data jsou podle jeho mínění nejdůležitější a která on sám denně sleduje.

Ve videu z 30. srpna a z 6. září to je podle premiéra počet hospitalizovaných. 23. srpna navíc zmiňuje počet mrtvých lidí na jeden milion obyvatel, naopak 13. září to byla kapacita volných lůžek.

„Vzpomeňte si, když jsme měli v nemocnicích téměř 400 lidí,“ říká 23. srpna Andrej Babiš ve svém Čau lidi. V úterý 22. září přitom bylo hospitalizováno 628 lidí, z toho v těžkém stavu 120.

O týden později, tedy 30. srpna, pak premiér čte ve svém hlášení souhrnnou situaci nemocniční kapacity v Praze. „Přes velký počet nově diagnostikovaných pacientů je situace neměnná a pozitivní. Je hospitalizováno 18 pacientů bez změny. Čtyři lidi jsou na JIP. Zátěž systému zanedbatelná,“ líčí Andrej Babiš.

I toto už se ale dávno změnilo. Koncem září sám nově jmenovaný ministr zdravotnictví Roman Prymula připouští, že v Praze jsou lůžka s ventilátory téměř zaplněná.

Reklama

Doporučované