Hlavní obsah

V Liberci postavili školku inspirovanou japonským stylem

Foto: ČTK

Netradiční školku v lokalitě Nová Ruda navrhli architekti Petr Stolín a Alena Mičeková. Podle Stolína se inspirovali japonským stylem.

Reklama

8. 10. 2018 19:25

Vratislavice nad Nisou dokončily výstavbu atypické mateřské školy za 30 milionů korun, autoři se inspirovali japonským stylem. Ve školce je místo pro 50 dětí, v tomto školním roce ji bude navštěvovat 25 dětí.

Článek

„Je to ideální, protože stavba je neobvyklá. Neodpovídá zažitým představám o školkách, jak by měly vypadat, takže samozřejmě se s tím budou seznamovat i učitelky,“ řekl starosta libereckého městského obvodu Vratislavice Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Netradiční školku v lokalitě Nová Ruda navrhli architekti Petr Stolín a Alena Mičeková. Podle Stolína se inspirovali japonským stylem. Objekt tvoří dvě propojené úzké dvoupodlažní dřevostavby a jako závoj je obtáčí plášť ze sklolaminátu. Podle Stolína je tento materiál už delší dobu přitahuje a fascinuje svými vlastnostmi. „Je to trvanlivý materiál, je průsvitný, dají se z něj tvořit různé efekty nebo různé prostory,“ uvedl.

Foto: ČTK

Objekt tvoří dvě propojené úzké dvoupodlažní dřevostavby a jako závoj je obtáčí plášť ze sklolaminátu.

Nezvyklé je i členění školky. Nejsou tam klasické uzavřené třídy, ale jde o otevřený prostor, kde se prolíná interiér s exteriérem. „Jiné je to v tom, že děti mají možnost svobodného pohybu po celé budově. Nejen ve vnitřních prostorách, ale i po krásných terasách a po chodnících, které školku obklopují,“ uvedla ředitelka školky Dana Keltnerová.

Foto: ČTK

V budově je minimum stěn a dveří, které by děti omezovaly. Uvnitř stavby jsou průhledy, otvory, lávky nebo přechody.

V budově je minimum stěn a dveří, které by děti omezovaly. Uvnitř stavby jsou průhledy, otvory, lávky nebo přechody. Podle ředitelky si učitelky na nezvyklou školku budou muset zvyknout stejně jako děti. „Mně osobně malinko dělá problémy kovové schodiště, i když designově je krásné,“ uvedla. Až děti ale podle ní ukážou, zda atypická stavba přináší nějaká rizika. „Nebo naopak rizika, která vnímáme my, tak pro děti rizika nebudou,“ dodala.

Foto: ČTK

Novou školku Vratislavice postavily, protože stávající kapacita už přestává stačit.

Podle autorů projektu ale mají učitelky díky otevřenému prostoru větší přehled. „Celý objekt je opatřený velkými okny, které skýtají průhledy napříč stavbou. Máte šanci ze všech možných koutů vidět, kde se pohybují lidé nebo děti po objektu,“ uvedla Mičeková. „Pro nás je to jeden charakteristický rys, že rádi otevíráme interiér do exteriéru, působí to i v nižších patrech velice přívětivě,“ dodala.

Foto: ČTK

Sklolaminát je materiál trvanlivý, průsvitný, dají se z něj tvořit různé efekty nebo rozličné prostory.

Postavení školky si vyžádalo skoro 30 milionů korun, do ní pořídila radnice vybavení za 2,3 milionu korun a přes čtyři miliony stála nová silnice vedoucí ke školce. Novou školku Vratislavice postavily, protože stávající kapacita už přestává stačit. Kapacita školek, které jsou na pěti místech osmitisícového městského obvodu, je nyní přes 300 míst.

Sdílejte článek

Reklama

Související témata:

Doporučované