Hlavní obsah

V Líbeznicích skončila obnova nejstarší části obce, vznikla zde i kaplička

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Líbeznicích skončila obnova nejstarší části obce, vznikla zde i kaplička. Připomíná sv. Ludmilu, od jejíž smrti letos uplynulo 1100 let. V neděli její vysvěcení symbolicky uzavře přestavbu historické části Líbeznic.

Článek

„Připojujeme se k letošnímu výročí umučení sv. Ludmily. Podle historických podkladů musela sv. Ludmila Líbeznicemi projíždět cestou na Pšov,“ uvedl starosta obce Martin Kupka.

Obnova historické části obce stála zhruba 16 milionů korun. Předcházela jí architektonická soutěž, vítězný návrh je z dílny ateliéru Ehl & Koumar Architekti. „Inspiraci jsme hledali v tradičním venkovském prostoru; znovu objevujeme typické prvky, jako je lavička na zápraží, studna na křížení cest, kaplička na návsi, trávou prorůstající kamenná cesta vedoucí k domu, pes štěkající u sousedů za zdí a opodál sedí babičky a klábosí,“ řekl jeden z autorů návrhu Tomáš Koumar.

Důležitým prvkem přestavby je i nové dopravní řešení zvyšující bezpečnost provozu, které ale zároveň místní obyvatele omezuje jen minimálně. Z ulic U kola a Na Hůrce vznikla jednosměrná smyčka a výjezd z lokality bude ústit z ulice Na Hůrce, kde je dostatečný výhled do Zdibské ulice.

Výročí svaté Ludmily letos připomněla řada akcí, tou největší byla Národní pouť k výročí 1100 let od smrti svaté Ludmily v Tetíně na Berounsku. V Mělníku se konal například koncert a město plánuje v centru vznik nového uměleckého díla Dlaň svaté Ludmily podle návrhu architekta Pavla Uličného.

Ludmila byla manželkou prvního historicky doloženého Přemyslovce, knížete Bořivoje I. Legendy mluví o tom, že se vdávala zhruba v 15 letech a měla asi šest dětí - tři syny a tři dcery. Kolem roku 889 ovdověla. Přežila i své syny Spytihněva a Vratislava. Osudným se jí podle legendy stal spor s vdovou po Vratislavovi Drahomírou, které se nelíbilo, že velmožové svěřili výchovu Vratislavových potomků Ludmile. Drahomíra si patrně najala vrahy, kteří Ludmilu na přemyslovském hradišti Tetín uškrtili. Stalo se tak údajně v noci na 16. září 921. Ludmila byla pohřbena na Tetíně. Vnuk Václav nechal její ostatky přenést do Prahy, kde byly uloženy do chrámu svatého Jiří na Hradčanech.

Reklama

Související témata:

Doporučované