Hlavní obsah

V Mariánských Lázních zahájili lázeňskou sezonu bez veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Před liduprázdným prostranstvím u kolonády byla dnes zahájena letošní lázeňská sezona v Mariánských Lázních. Tradiční svěcení pramenů se odehrálo, ale jen za účasti představitelů města, lázní a před kamerami.

Článek

Oficiální slavnost, které se obvykle účastní tisíce lidí, se letos kvůli opatření proti koronaviru nekonala.

Generální ředitel Léčebných Lázní Mariánské Lázně Karel Kalivoda řekl, že lázně, které byly od poloviny března uzavřené, už první hosty přivítaly. „My jsme měli to štěstí, že jsme minulé pondělí už přivítali první hosty v hotelu Centrální lázně. Takže pro léčebné lázně už sezona skutečně začala a budeme doufat, že se naše lázeňské hotely budou postupně zase otevírat,“ řekl Kalivoda.

Aktuálně je v lázních asi 50 pacientů a příští týden by mělo přijet dalších asi 50. Do konce měsíce by se mohl naplnit hotel Centrální lázně a připravovat na otevření se bude hotel Hvězda.

„Pro nás je přínosem každý host v současné době. Jde nám o to, abychom pokryli náklady a udrželi firmu v provozu. Počítáme s tím, že lázeňské hotely neotevřeme letos všechny a budeme otevírat podle poptávky klientely a na otevření státních hranic,“ doplnil Kalivoda.

Lázně v Mariánských Lázních už musely sáhnout k první vlně propouštění, které se dotkla asi 115 pracovníků. Podle Kalivody ale stále zůstává asi 500 zaměstnanců, které by si lázně chtěly udržet.

Podle starosty města Martina Kaliny se letos město bude orientovat zejména na české klienty. Tomu bude odpovídat i marketing. Město už vyčlenilo půl milionu korun na kampaň k přilákání českých klientů a v záloze má další asi tři miliony.

Podle údajů Českého statistického úřadu přijelo v roce 2019 do Mariánských Lázní 292.962 hostů, z toho 207.836 hostů bydlelo v lázeňských zařízeních. Českých hostů přijelo 32 procent, zahraničních 68 procent. Mezi zahraničními hosty dominuje Německo, následováno Ruskem, Tchaj-wanem a Čínou.

Reklama

Související témata:

Doporučované