Hlavní obsah

V Mikulově připomínají divadelní tradici tamního zámku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum v Mikulově připomíná divadelní tradici tamního zámku. Barokní divadlo vybudované za kardinála Františka Dietrichsteina se sice nedochovalo, návštěvníci nové výstavy si mohou prohlédnout alespoň modely.

Článek

„Divadlo bývalo dříve v prostorách současné zámecké knihovny. Po velkém požáru v roce 1719 byla nejvíce poničena právě budova divadla. Zbyly nám po něm vlastně už jenom pozůstatky zlacených štuků na stropě, které však později překryla modernější klenba při rekonstrukci zámecké knihovny,“ uvedl v tiskové zprávě kurátor výstavy a správce zámecké knihovny Miroslav Koudela.

Vystavené modely vznikly podle principů, které jsou společné většině barokních divadel. „V archivních materiálech jsou například přesně popsány rozměry jeviště, takže tady jsme mohli vycházet z dat přímo pro mikulovský zámek. Jinak jsme pracovali na základě několika jiných barokních divadel,“ uvedl autor modelu František Zelinka.

Výstavu doplňují obrazy a informace o největších divadelních mecenáších z rodu Dietrichsteinů. Zajímavou postavou je například Leopold Ignác, který jako mladý procestoval Evropu a okouzlila jej umělecká scéna například v Paříži, kde dokonce účinkoval v baletu.

„V Mikulově nejvíce proslul tím, že uměleckou sbírku rozšiřoval za každou cenu, a to včetně velkého zadlužení rodiny. V archivu máme jeho dopis, ve kterém objednává 4000 hřebíků pro svou rozrůstající se sbírku obrazů,“ doplnila mluvčí muzea Anna Soldánová.

Výstava je součástí jedné z prohlídkových tras na zámku a lze ji navštívit kdykoliv v běžné otevírací době.

Reklama

Doporučované