Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji je nejvíce silničních závad za deset let

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos v Moravskoslezském kraji eviduje po zimě nezvykle vysoké množství výtluků, je jich nejvíce za deset let. Silničáři už je začali opravovat.

Článek

Problémy způsobené počasím postihly celý kraj a povrchy vozovek jsou porušené na více místech současně. ČTK to dnes sdělil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Výtluky jsou způsobené velkými teplotními výkyvy, kdy mezi teplotami v noci a přes den jsou rozdíly až desítek stupňů Celsia. „Letošní zima snese hodnocení coby nejhorší za poslední dekádu z hlediska počtu silničních závad. Silné mrazy střídané plusovými teplotami zaměstnávají dispečinky rozdělující práci na dálnicích a silnicích první třídy,“ uvedl Mazal.

Desítky výmolů, na které se nyní ŘSD zaměřilo, jsou například na silnicích I/11 a I/56 u Jablunkova a Frýdku-Místku. „Úleva od sněžení či ledovky umožnila údržbě aktivně zasáhnout proti evidovaným nerovnostem, vybrané skupiny pracovníků denně vyjíždí asfaltovat hlášené i zaznamenané výtluky po celém regionu Moravskoslezského kraje,“ uvedl mluvčí.

Silničáři pracují za plného provozu desetitisíců projíždějících aut. „Jsou k dispozici veškeré připravené kapacity určené k zahájení oprav v zimním období. Akutní poruchy vozovek se řeší obvykle pomocí studené asfaltové směsi, ačkoliv ŘSD upřednostňuje trvanlivější opravy prostřednictvím teplé balené směsi či technologie Silkot,“ uvedl Mazal. Jediným omezujícím faktorem maximálního nasazení údržby je podle něj počasí.

Reklama

Doporučované