Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji se turistům nově otevřou dva kostely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Čtvrtý ročník projektu Otevřené chrámy letos v Moravskoslezském kraji nabídne turistům možnost navštívit 33 církevních památek. Bezplatnou prohlídku jim stejně jako v minulosti zpestří průvodci.

Článek

Chrámy budou otevřeny od 8. června až do 1. listopadu. Novinářům to dnes řekl vedoucí odboru dotačních projektů a církevní turistiky biskupství Miroslav Přikryl.

Zpřístupněno bude 30 kostelů a tři kostelní věže ve všech šesti okresech kraje. „Proti loňskému roku jsou vyměněné dva kostely. Jsou tam tedy dvě novinky - kostel sv. Josefa ve Slezské Ostravě, který má velmi vzácný gotický obraz Madony na hlavním oltáři. Druhým kostelem bude kostel svatého Michaela Archanděla,“ uvedl Přikryl. Kostel se ještě opravuje, ale dokončen by měl být v krátké době, v červenci by měl být otevřen i veřejnosti. „V kostelích budou k dispozici průvodci, kteří budou poskytovat informace nebo výklad ke kostelům,“ řekl Přikryl.

Projekt Otevřené chrámy, který v regionu zpřístupňuje sakrální stavby, přilákal loni 187.300 návštěvníků. Bylo to meziročně zhruba o 11 procent více než v roce 2018, kdy to bylo 168.645 návštěvníků.

„Je to čtvrtý ročník tohoto projektu, a že je o ten projekt zájem, ukazuje to, že návštěvnost rok od roku stoupá. Letos bohužel otevíráme kvůli pandemii koronaviru s měsíčním zpožděním, ale věřím, že i tak o Otevřené chrámy zájem bude,“ řekl apoštolský administrátor diecéze Martin David.

Loni stejně jako v roce 2018 se přišlo nejvíce lidí podívat do kostela sv. Maxmiliána v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. Kostelík z roku 1759 vděčí za maximální návštěvnost především umístěním v atraktivní lokalitě blízko hradu a obory Hukvaldy. K vyhledávaným cílům patřila také Katedrála Božského Spasitele v centru Ostravy nebo kostel sv. Jana Nepomuckého ve Štramberku na Novojičínsku. Všechny tyto turisticky atraktivní církevní stavby budou přístupné i letos.

Reklama

Doporučované