Hlavní obsah

V Náměšti nad Oslavou dnes začala demontáž soch z opravovaného mostu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve spolupráci s restaurátorem Jiřím Živným dnes začala v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku demontáž sochařské výzdoby opravovaného historického mostu.

Článek

Dvacítku replik barokních soch zatím čeká jen uskladnění, případně restaurování po zhodnocení jejich stavu. ČTK to řekl Ivo Chmelař ze společnosti CTB, která most opravuje. Oprava mostu za asi 11,5 milionu korun začala v září a má skončit za rok.

„Zatím není ještě přesně rozhodnuto, jakým způsobem se budou sochy opravovat. Bude záležet i na finančních prostředcích,“ řekl Chmelař. Oprava je podle něj nejjednodušší, vytvoření nové betonové repliky může vyjít i na půl milionu korun. Pokud by měla být kopie kamenná, byla by její cena dvojnásobná.

Úpravy soch ale nejsou součástí zakázky na opravu mostu. „Ve skladu je necháme stát pro případ, že by se rozhodlo o jejich restaurování. Aby byly dobře přístupné ze všech stran,“ řekl Chmelař. Všech 20 soch podle něho bude z mostu odstraněno do příštího týdne. Zpátky se vrátí po dokončení opravy mostu.

Dělníci zatím stačili odstranit žulovou dlažbu a vrstvy pod ní až k horní izolaci. „Po snesení soch budeme odstraňovat izolaci kompletně a dělat novou, znovu se bude dotvarovávat betonová deska a budou se kompletně bourat poprsní zídky. Po dokončení nové izolace se znovu postaví tak, aby se mohly dát sochy zase na původní místo,“ řekl Chmelař.

Most z první poloviny 18. století byl až do roku 1986 jedinou dopravní spojnicí břehů Oslavy na hlavní silnici mezi Třebíčí a Brnem. Podle webu města po něm v roce 1979 projelo denně 5000 aut. Dnes je součástí pěší zóny. Průchozí zůstává i během opravy. Jeho opravu město podle dřívějšího vyjádření starosty Vladimíra Měrky připravovalo 15 let.

Sochy jsou betonovými kopiemi, originály jsou uložené na náměšťském zámku v takzvané Luteránce, sklepní prostoře z doby původního hradu. Seřazené jsou stejně jako dřív na mostě. Podle kastelána zámku Marka Buše byly naposledy restaurovány při snímání z mostu v roce 1991.

Sochařská výzdoba mostu byla dokončena v roce 1744, podílelo se na ní víc autorů. Osm soch vytvořil Josef Winterhalter. Sochy zobrazují archanděly a několik světců.

Reklama

Doporučované