Hlavní obsah

V Norsku už zvítězila auta na elektřinu

Norsko je první zemí na světě, kde převážila elektroauta.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Norsko je první z relevantních zemí, kde se prodává víc elektrických aut než vozů se spalovacím motorem.

Článek

V Norsku se minulý měsíc poprvé počet nově prodaných čistě elektrických aut podílel na celkovém prodeji aut více než polovinou. Elektrické vozy měly v březnu na celkovém prodeji aut rekordní podíl 58,4 procenta, vyplývá to z údajů nezávislého norského silničního svazu NRF.

Norsko plánuje ukončit prodej aut se spalovacím motorem do roku 2025.

Nástup elektroaut v Norsku je bleskový. Ještě loni činil jejich podíl necelou třetinu, nyní už jich je většina. Je to víc než v kterékoliv jiné zemi na světě.

Auta, která mají pouze spalovací motor a ne hybridní, měla v březnu podíl na celkovém prodeji jen 22,7 procenta. To je rekordní minimum.

K březnovému vysokému růstu prodeje elektroaut přispělo zvýšení dodávek nového Modelu 3 automobilky Tesla, který se v březnu stal nejprodávanějším vozem. Celkem Tesla prodala 5 822 vozů, což odpovídá podílu na trhu 31,7 procenta. Loni byl nejprodávanějším vozem v Norsku elektrický Nissan Leaf.

Norsko, které má 5,3 milionu obyvatel, poskytuje pobídky, které mají podpořit prodej elektrických aut. Elektrické vozy nejsou zatíženy dovozními cly, prodejní daní a majitelé nemusí platit poplatky za registraci auta a mýtné a při dopravní zácpě mohou používat pruhy určené pro autobusy, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Doporučované