Hlavní obsah

V nouzovém stavu se omezí volnočasové aktivity. „Prakticky úplně všechny“

Foto: vlada.cz

Nouzový stav v „podzimní“ verzi bude mimo jiné znamenat, že se místy zavřou střední a vysoké školy a omezí se hromadné volnočasové aktivity.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Roman Prymula chce nouzový stav spustit od pondělí. Připravuje se omezení shromažďování, které má mít vliv zejména na volnočasové aktivity.

Článek

„Prakticky úplně všechny.“ Tak ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) zareagoval na dotaz, které volnočasové aktivity plánuje během nouzového stavu omezit. Ten by měl začít platit od půlnoci z neděle na pondělí.

„Bude vydáno omezení na shromažďování se. Aktivity budou omezovány poměrně plošně,“ shrnul připravovaná opatření ministr zdravotnictví.

Konkrétní popis plánovaných omezení však nechtěl během úterní tiskové konference sdělit s tím, že to bude prezentovat až během středy, kdy se to dozvědí i poslanci a měla by to schválit vláda. A posléze Sněmovna.

Nakonec Prymula v úterý večer v České televizi nastínil několik opatření. Vnitřní akce budou omezeny jen na 10 lidí, venkovní na 20. Tím pádem se ruší například velké koncerty. Naopak třeba divadelní představení budou dál probíhat, jen se uvnitř zavřou divadelní bary. Profesionální sport se bude hrát bez diváků, počet účastníků by neměl přesáhnout 130.

Jaké další změny jsou už nyní jasné?

Od pondělí se zavřou školy, a to na 14 dní. Ne však plošně. Opatření se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) dotknou středních a vysokých škol, ale zřejmě pouze v okresech, které jsou na epidemiologickém semaforu oranžové či červené.

Může se snížit počet lidí v pohostinství. „Co se týká provozoven, tak tady budou jen režimová opatření, která mohou technicky snížit počet osob jen poměrně nevýznamně,“ tvrdil Roman Prymula.

Omezení shromažďování by se také mohlo dotknout obchodních center, a to proto, aby se tam nepřesunuli školáci z uzavřených škol.

Nová opatření by se měla podle Romana Prymuly co nejméně dotknout české ekonomiky, s výjimkou podnikatelů, jejichž byznys se týká volnočasových aktivit.

Mírnější než na jaře

Podle ministra ale nadcházející omezení nebudou ani zdaleka tak přísná jako na jaře.

„V rámci nouzového stavu se mohou vyhlašovat různá opatření. Bude to podstatně mírnější, než to bylo v jarních měsících,“ dodal ministr zdravotnictví.

Co nouzový stav znamená

Vláda může nouzový stav vyhlásit maximálně na 30 dní, pro případné prodloužení potřebuje souhlas Poslanecké sněmovny.

Během nouzového stavu dovoluje krizový zákon na nezbytně nutnou dobu a v nezbytně nutném rozsahu omezovat některá práva a svobody.

Vláda tak může nařídit například evakuaci osob a majetku z vymezeného území, ale i zakázat vstup, pobyt a pohyb na vymezených místech, stejně tak může zakázat shromažďování.

Ministerstvo zdravotnictví má podle krizového zákona během nouzového stavu pravomoci zajistit nákup a distribuci potřebných léčivých přípravků a koordinovat akutní lůžkovou péči.

Jestliže po dobu nouzového stavu, stavu ohrožení státu nebo válečného stavu podmínky na území České republiky neumožní konat volby ve lhůtách, které jsou stanoveny pro pravidelná volební období, lze zákonem lhůty prodloužit, nejdéle však o šest měsíců.

Během nouzového stavu se také přísněji hodnotí drobné zločiny. „Z hlediska skutkových podstat s vyšší trestní sazbou se jedná například o krádeže, včetně krádeží vloupáním, podvody, šíření poplašné zprávy, šíření nakažlivé lidské nemoci a další,“ popisovala už v březnu na svých stránkách policie v Moravskoslezském kraji.

Plošná opatření, která už nikdy neměla být

Nouzový stav se tak jeví jako nezvratná záležitost. V pondělní debatě na Nově to připustil i premiér Andrej Babiš, ačkoli ještě před pár týdny takové řešení vylučoval.

„Když budeme mít pocit, že je tady nějaký zvýšený výskyt, tak samozřejmě budeme reagovat velice rychle, ale už to nikdy nebude plošné opatření,“ řekl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci začátkem června krátce poté, co skončil celorepublikový nouzový stav trvající od 12. března do 17. května.

„Jsme připraveni na druhou vlnu. Máme skvělé technologie, chytrá karanténa funguje. Z první vlny jsme se poučili a jsme připraveni,“ vysvětloval premiér.

Opozice jednání i vyhlášení nového nouzového stavu kritizuje, vadí jim mimo jiné to, že se opatření opět přehoupla z lokálních na plošná.

„Není přeci možné diskutovat o nouzovém stavu, aniž by sami zástupci vlády věděli, k čemu ho potřebují. Použít instrument omezující ústavní práva bez jasných podkladů je nepřijatelné. Zase jsme se dostali do fáze plošných omezení namísto těch lokálních,“ reaguje Vít Rakušan, předseda Starostů a nezávislých.

„Znovuzavedení nouzového stavu je přiznání absolutního selhání ze strany vlády. Zavedení nouzového stavu se dalo vyhnout, kdyby vláda realizovala včas naše doporučení, která jsme předložili už skoro před měsícem,“ vyjadřuje se ještě ostřeji předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Doporučované