Hlavní obsah
Online

Prymula: Vnitřní akce omezíme na 10 lidí, venkovní na 20, sport bez diváků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula navrhne vládě vyhlášení nouzového stavu. Vláda se mimořádně sejde ve středu. „Číslo R je stále 1,2, to znamená, že se situace zhoršuje,“ uvedl Prymula. Problém je také zvyšující se počet nakažených zdravotníků. Nouzový stav podle něj umožní státu rychleji reagovat na aktuální situaci při vyhlašování nových opatření i distribuování zdravotnického vybavení. Prymula dodal, že opatření budou mírnější než na jaře. Nouzový stav by podle něj měl platit od pondělí na 30 dní. Na stejný den chystá Prymula i další opatření.

- V rámci opatření by se podle Prymuly měl omezit počet lidí na vnitřních akcích na 10, venku na 20. Profesionální sport se bude hrát bez diváků, stejně tak nebudou probíhat velké koncerty.

- V okresech, které jsou na semaforu červené a oranžové, se od 5. října zavřou na dva týdny střední školy.

- Obchody a provozovny se zavírat podle Prymuly nebudou, ale budou v nich zavedena opatření proti shlukování většího množství lidí. Ministr chce zabránit, aby se například do obchodních center hromadně přesunuli studenti zavřených škol. Detaily opatření budou známy ve středu odpoledne.

- Zdravotníků nakažených koronavirem přibývá. Podle údajů, které zveřejnila Česká lékařská komora, je jich už skoro 1700, z toho téměř 400 lékařů a skoro 700 sester. Podle odborů je třeba omezit zbytnou péči. Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci mohou i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol.

- Počet potvrzených případů nemoci covid-19 se v pondělí, kdy byl státní svátek, zvýšil o 1287, podobně jako v neděli. Třetí den za sebou tak byl denní nárůst případů pod 2000. Ve volné dny se ale testuje méně než v pracovní. Počet úmrtí lidí nakažených koronavirem od začátku epidemie v Česku dosáhl 618.

Dění jsme sledovali i v pondělí

  • Sport bez diváků

    Profesionální sport bude omezen na zhruba 130 lidí, ale bude bez diváků, uvedl Prymula. Amatérský sport bude omezen na 20 osob.

  • Prymula: Uvnitř maximálně 10 lidí, venku 20

    Další střípky z opatření proti šíření koronaviru nastínil večer v České televizi ministr zdravotnictví Roman Prymula. Uvnitř budou povolené akce pro 10 lidí, venku pro 20 lidí. „Velké koncerty rušíme,“ uvedl Prymula. Naopak například divadelní představení nebudou omezena, jen se uvnitř nebude prodávat jídlo a pití.

  • V Praze po dni volna skokově přibylo nakažených

    Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 v Praze začal opět zrychlovat. K dnešním 18:00 přibylo za posledních 24 hodin 406 nakažených po pondělních 238 případech. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice.

  • Přibylo osm obětí a téměř 300 vyléčených

    Z podvečerní aktualizované statistiky Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že s nemocí covid-19 dnes zemřelo osm lidí, 298 lidí se uzdravilo. Od jara se vyléčilo celkem 32 693 lidí, s nemocí se jich nyní potýká 33 460. V nemocnicích leží 825 pacientů a od počátku nákazy zemřelo s covidem-19 celkem 635 lidí.

  • Za dnešek zatím 910 potvrzených případů

    Během dnešního dne zatím přibylo 910 potvrzených případů nákazy covid-19, vyplývá z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Kvůli velkému počtu nakažených posílí volební místo v Liberci

    Kvůli velkému počtu lidí pozitivně testovaných na koronavirus a těch v karanténě posílí Liberecký kraj místo určené pro hlasování z automobilu v krajském městě. V Liberci budou na parkovišti za budovou Policie ČR v Pastýřské ulici dvě stanoviště. ČTK to dnes řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Lidé budou rozhodovat o nové krajské reprezentaci, na Českolipsku a části Liberecka budou navíc volit i nového senátora.

  • Městská policie v Praze má čtyři zaměstnance s covidem-19

    Pražští strážníci evidují v souvislosti s výkonem služby čtyři zaměstnance pozitivně testované na nemoc covid-19. Všichni byli nakaženi v období od 21. září. Dalších 32 jich je v karanténě, na tzv. překážkách nebo na home office. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí městské policie (MPP) Irena Seifertová. Městkou policii zřizuje hlavní město a má přes 2000 zaměstnanců. Praha je pandemií nejpostiženějším regionem.

  • Obavy z pandemie rostou. Kdo se nejvíc bojí přijít k volbám?

    Seznam Zprávy přinášejí před krajskými a senátními volbami v ČR přehled, jak v řadě zemí světa ovlivnila světová pandemie zájem voličů naplnit jedno ze základních občanských práv.

    Více v následujícím článku

  • Podnikatelé z programů COVID k 18. září čerpali 23,3 miliardy

    Podnikatelé z programů COVID II, III, Praha a Plus k 18. září podle aktuálních dat České národní banky (ČNB) získali 23,3 miliardy korun. Banky ke stejnému datu schválily žádosti za zhruba 29,3 miliardy korun. Oproti předchozímu týdnu schválené žádosti i čerpání vzrostly přibližně o 1,1 miliardy korun. Živnostníci a firmy s až 500 zaměstnanci stále mohou žádat o úvěry z programu COVID III. Podle ČNB v něm banky k 18. září přijaly 4192 žádostí za zhruba 25,3 miliardy korun. Schváleno bylo k tomuto datu 1799 žádostí v objemu 10,7 miliardy korun, podnikatelé čerpali půjčky za 8,4 miliardy korun. S fungováním programu COVID III se počítá alespoň do konce roku. Záruky jsou poskytovány prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Kapacita programu je 500 miliard korun.

  • Podzimní nouzový stav bude mírnější, slíbil Prymula

    Všechny detaily plánovaného nouzového stavu zatím ministr zdravotnictví Roman Prymula nesdělil. Na dotazy novinářů na tiskové konferenci nicméně naznačil, že plánovaný nouzový stav bude mít výrazně mírnější podobu než jeho jarní předchůdce. „Nouzový stav nepovede k deadlocku a uzavření ekonomiky,“ ujistil. Zároveň ale dodal, že podnikatelé navázaní na volnočasové aktivity postiženi budou.

    Přímo obchody či provozovny ministr zavírat nechce. „Provozovny se zavírat nebudou, jen bude nějakým způsobem omezen počet lidí,“ uvedl. Podobné omezení shlukování čeká i obchodní centra.

    „U obchodních center chceme zabránit, aby se studenti z uzavřených škol nepřesunuli a neshlukovali tam, pak by uzavření škol nemělo smysl,“ dodal ministr.

  • V COVID kultura jsou žádosti za 126 milionů

    U programu COVID kultura Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) eviduje k dnešku žádosti za zhruba 126 milionů korun. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. O dotace na výdaje za kulturní akce, které se kvůli koronaviru a souvisejícím vládním opatřením neuskutečnily, mohou zájemci žádat do středy do 23:59. Žadatelé z řad pořadatelů kulturních akcí dosud podali 126 žádostí, dalších 180 je v systému rozpracovaných, uvedla Filipová. Zájemci o dotaci se musejí registrovat v online informačním systému MPO. Mohou zde mimo jiné sledovat stav své žádosti.

  • Do ČR míří další zásilka remdesiviru

    Do Česka bylo dovezeno dalších 960 dávek léku remdesivir, který lékaři používají na těžké formy nemoci covid-19. Dalších 1009 dávek by mělo dorazit do konce týdne. Po dnešním jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O dalších dodávkách vyjednává s výrobcem Evropská unie.

  • Část středních škol se zavře na dva týdny

    V okresech, které jsou na semaforu červené a oranžové, se od 5. října zavřou na dva týdny střední školy. Uvedl to ministr školství Robert Plaga. Ministr také dodal, že ve školách budou od pondělí platit nová opatření. Ta chce ministr oznámit ve středu. Distanční výuka se podle něj nebude nadále týkat mateřských a základních škol a také nižších ročníků víceletých gymnázií.

  • Prymula vysvětlil, proč chce zavést nouzový stav

    Ministr zdravotnictví uvedl, proč je podle něj nutné zavést nouzový stav. „Reprodukční číslo je stále 1,2, to znamená, že se situace zhoršuje,“ uvedl Prymula. Nouzový stav podle něj umožní státu rychleji reagovat na aktuální situaci při vyhlašování nových opatření i distribuování zdravotnického vybavení. Problémem je také vysoká nemocnost u zdravotníků. „Nouzový stav určitě nepovede k tomu, abychom tu zcela zavřeli ekonomiku. Opatření se budou týkat především volnočasových aktivit,“ uvedl Prymula s tím že opatření budou ale mírnější než na jaře. Nouzový stav by podle něj měl platit od půlnoci na pondělí, kdy chystá platnost i dalších opatření.

  • Vláda bude ve středu poslance informovat o nouzovém stavu

    Ve středu by před projednáváním nových pravidel takzvaného kurzarbeitu měla vláda informovat Sněmovnu o dopadech zavedení nouzového stavu.

  • V Olomouckém kraji jsou v izolaci před volbami tisíce lidí

    V Olomouckém kraji je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci nebo karanténě několik tisíc lidí, kteří budou moci ve středu volit z automobilu na pěti speciálních stanovištích. V každém okrese bude fungovat jedno stanoviště se dvěma volebními místy.

  • Jurečka: ať Babiš svolá schůzi šéfů stran

    Lidovecký předseda Marian Jurečka vyzval premiéra Andreje Babiše, ať před vyhlášením nouzového stavu svolá předsedy parlamentních stran a nouzový stav si před nimi obhájí. „Ať představí opatření, která s nouzovým stavem budou souviset. Ať lidé nedostávají kusé informace z televizních rozhovorů, ale znají jasnou koncepci,“ uvedl Jurečka, který od Babiše bude chtít slyšet i důsledky, které případný nouzový stav bude mít na státní rozpočet.

  • TOP 09 chystá odškodňovací zákon

    TOP 09 na tento týden připravuje odškodňovací zákon, kterým by se stát zavázal ke státní pomoci ve výši 100 procent fixních nákladů pro podnikatele, kteří budou muset kvůli mimořádným opatřením zastavit svoji činnost, a 50 procent pro ty, kterým nařízení činnost omezila. „Vláda říká, že už podnikatelům pomohla dost. Podnikatelé ale v takovém případě nenesou vinu, nese ji stát,“ uvedla šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Hlavní zprávy