Hlavní obsah

Po tornádu padne 180 domů. Lidé stěhování odmítají

Foto: Veronika Skalická, Seznam Zprávy

V Lužicích jde k zemi zdevastované zdravotnické středisko.

Reklama

V obcích zasažených ničivou bouří odstartovaly řízené demolice. Nejvíce budov určených k zániku je v Mikulčicích.

Článek

Odklízení sutin z ulic je z 80 procent hotové, na řadu přichází řízené demolice. Několik domů už si v uplynulých dnech nechali zbourat sami majitelé. S řízeným bouráním objektů teď začínají speciální jednotky hasičů a vojáků.

V zasažených obcích Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, Hrušky a v hodonínském Pánově je celkově přes 1 200 poškozených domů, demolice čeká nejmíň 180 z nich.

Nejvíce objektů padne v Mikulčicích. Statici určili k demolici 62 objektů, tři stovky domů jsou tam poničené. Čísla mohou nadále růst. V údajích nejsou započtené třeba garáže, kůlny a podobné menší objekty.

V Hruškách napočítali dvě stovky a 58 musí jít k zemi. Desítky domů se musí zbourat i v dalších třech obcích.

Majitelé většinou provizorně bydlí u příbuzných, vedení obce pro ně také zajišťuje mobilní domy. Drtivá většina místních plánuje stavby nových domů, stěhování odmítají.

Demoliční práce hasiči s vojáky zahájili v Lužicích a Hruškách. V Lužicích jde k zemi zdravotnické středisko. „Díky pomoci armády jsme mohli soustředit těžkou techniku a začít s těmito pracemi. Důležitá je hlavně bezpečnost. Je to technika, která má 20 i 30 tun,“ uvedl šéf krajských hasičů Jiří Pelikán po pátečním jednání krizového štábu.

Majitelé, kteří mají domy určené k demolici, prostřednictvím starostů a úředníků projdou s veliteli sektorů své objekty. „Pokud se ukáže, že budovu zlikvidovat umíme a je to bezpečné, zahájíme demolice,“ doplnil Pelikán.

V oblasti nadále pomáhá s odklízením trosek a dalšími pracemi asi 1 100 hasičů. Jsou tam také stovky policistů a vojáků. Vyčistili už 80 procent vnitřního území obcí. „Tyto práce jsou skoro hotové. O víkendu proto budeme se zástupci krajů řešit případnou redukci zasahujících odřadů,“ uvedl Pelikán.

Na místě zůstávají přes tři stovky policistů. Neevidují žádné případy rabování, v oblasti zatím zůstanou ve stejném počtu. Starají se také o plynulou dopravu. V regionu se pohybují stovky bagrů, kamionů a další kusy těžké techniky.

Speciál: Tornádo na Moravě

Vedení kraje se ve čtvrtek sešlo se zástupci charitativních organizací. Dárci poslali rekordní částku, přes miliardu korun. „Zástupci těchto organizací v nejbližších dnech začnou obcházet obce. Nejdřív museli peníze nasbírat, určit systém a zjistit rozsah poškození domácností, aby to mohli férově rozpočítat. Je neskutečné, kolik peněz lidé poslali. Je to nejvíc v historii a na organizacích leží obrovská odpovědnost,“ uvedl hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Lidé z charity budou nejdřív nabízet nižší jednorázové částky, později dotčené lidi obejdou znovu.

Jen na účet Diecézní charity lidé poslali skoro čtvrt miliardy korun. „Ani v nejfantastičtějším snu by mě nenapadlo, že vybereme tolik. Jsme velmi překvapení mírou solidarity a tím, kolik se vybralo peněz, a to nejen u nás. I jiné námi pořádané sbírky jsme měli vysoké, například při povodních v roce 1997 a 2002 jsme vybrali kolem 60 milionů, což samozřejmě na tu dobu bylo hodně, ale ne tak moc jako nyní,“ uvedl pro ČTK ředitel charity Oldřich Haičman.

Jak pomoci

Sbírku pro pomoc obětem pořádala Diecézní charita Brno. Lidé mohli přispět na účet číslo 4211325188/6800, variabilní symbol 2002.

Další možností byla DMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90.

Veřejnou sbírku pořádal také Český červený kříž (číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2101).

Peníze mohli lidé posílat i přes portál darujme.cz, sbírku pořádala Nadace Via.

Darovat prostředky bylo možné také přes platformu znesnaze21.cz.

Jihomoravský kraj zřídil krizovou linku 800 129 921 pro dobrovolníky s nabídkou pomoci.

Reklama

Doporučované