Hlavní obsah

V Olomouci vznikl nový prostor pro živou kulturu, nese název Olodvorek

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V centru Olomouce vznikl nový prostor pro živou kulturu, umístěn je ve vnitrobloku na Dolním náměstí. Olodvorek má kapacitu až 200 lidí a je určen například pro vernisáže, filmové projekce či divadelní představení.

Článek

Místo, které bylo veřejnosti dosud ukryto, zdobí výtvarná díla umělců Ondřeje Olivy a Marcela Hubáčka. Olodvorek je dalším projektem Šimona Pelikána, který stojí za olomouckými loděmi v přístavišti, festivalem Řeka má duši či olomouckými Ološlapy.

Olodvorek podle Pelikána během letních měsíců chystá řadu kulturních akcí. Specifické prostředí nabídne návštěvníkům kromě kultury a občerstvení i možnost prohlédnout si nejrůznější výtvarná díla, která prostoru zapůjčí několik umělců. „Věřím, že Olodvorek bude místo, které svým umístěním, charakterem i atmosférou nabídne veřejnosti možnost setkat se, popovídat si a časem se třeba dozvědět něco zajímavého na nejrůznějších besedách, zavlnit se v rytmu komornějších koncertů, prohlédnout si umění nebo si jen dát kávu a chvilku si v centru města odpočinout od všudypřítomného shonu,“ uvedl Pelikán.

Olodvorek je situován ve vnitrobloku historického domu ve spodní části náměstí. Dům je v současnosti neobydlený a čeká na rekonstrukci. Organizátorům akcí vyšel vstříc s možností pořádání nejrůznějších akcí majitel domu, a to do doby, než začnou stavební práce. Prostor je podle Pelikána otevřen všem uměleckým směrům, nabídnout akce může po předchozí domluvě kdokoliv. Možno je zde uspořádat vernisáž, divadelní představení, projekci filmu, přednášku, slam poetry či jinou akci pro veřejnost. „V podstatě hned po otevření se ozývá řada umělců, která by prostor pro svou produkci využila, z toho mám neuvěřitelnou radost,“ dodal Pelikán.

Olodvorek pojme kolem 200 lidí a v současnosti mu dominuje socha stromu od akademického sochaře Ondřeje Olivy či vznášející se kolo olomouckého umělce Marcela Hubáčka. Prostor také zdobí skelet vozu Volkswagen „brouk“, plachetnice a nově zasazená zeleň, dodal Šimon Pelikán.

Reklama

Související témata:

Doporučované