Hlavní obsah

V Opavě vystavují výtvarníci Marek Nenutil a Patrik Hábl

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Opavská kulturní organizace (OKO) připravila výstavy dvou současných umělců. Díla Marka Nenutila a Patrika Hábla budou k vidění až do 16. ledna v kostele svatého Václava a v Domě umění.

Článek

„Téměř tři desítky velkoformátových pláten Patrika Hábla zaplní kostel svatého Václava a přízemí Domu umění, díla Marka Nenutila pak zájemci naleznou ve sloupové síni, oratoři a refektáři,“ řekla ředitelka organizace Marcela Mrozková Heříková

Marek Nenutil ve své tvorbě neustále objevuje nové dimenze života ve všech jeho podobách. Je umělecky velmi všestranný, i když dnes je jeho dominantním výrazovým prostředkem malba. „Nejnovější autorova tvorba vyjadřuje odvrácení se od člověka směrem k přírodě, ve které nachází klid a smíření. Z děl vyzařuje překypující energie, kterou cítíme na vlastní kůži,“ dodal dramaturg Dominik Beneš. Patrik Hábl podle něj patří k nejsledovanějším výtvarným umělcům střední generace a pozornost přitahuje především svým smyslem pro experiment.

„Kombinováním malby a grafiky dosáhnul nosného autorského výtvarného jazyka. Nezabývá se popisností, v nedoslovném prostoru mezi realistickým a abstraktním zobrazováním staví především na asociativnosti. Velkoformátová plátna, přesahující lidské měřítko, vybízejí pozorovatele takřka do obrazu vstoupit,“ řekl Beneš.

Reklama

Související témata:

Doporučované