Hlavní obsah

V Ostravě vznikne rozsáhlé Městečko bezpečí, kde se lidé naučí, jak si zachránit život

V České republice zatím neexistuje areál bezpečnosti v tak širokém rozsahu, jako bude v Ostravě.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Město Ostrava plánuje unikátní projekt. Poblíž Integrovaného výjezdového centra hasičů v Ostravě-Zábřehu vznikne areál pro vzdělávání a praktickou přípravu dětí a mládeže v oblasti bezpečnosti. Naučí se tam reagovat nejen na krizové situace, ale i na nepříjemné a nečekané události každodenního života.

Článek

Součástí městečka bude 12 objektů s tematickou náplní – hasičský, policejní, záchranářský, mimořádných událostí, objekt vjemů, životního prostředí, jedovatá zahrada, jezírko, lanové centrum, domov, altán a horolezecká stěna.

V Moravskoslezském kraji zcela chybí komplexní a kvalitní systém pro vzdělávání a praktickou přípravu dětí a mládeže ve zmíněných oblastech. Projekt Městečko bezpečí vytvoří podmínky pro systematickou spolupráci záchranářů a pedagogů při preventivně výchovné činnosti dětí a mládeže nebo také organizovaných skupin veřejnosti týkajících se zdraví a bezpečnosti, vzájemné pomoci.

„Chtěli bychom pod jednu střechu zkoncentrovat všechna možná nebezpečí, která vznikají v této oblasti, a tím i eliminovat ztráty na zdraví, životech, životním prostředí a majetku,” vysvětlil ředitel krajského hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Projekt je určen žákům mateřských, základních a středních škol, pedagogům, obyvatelům města a kraje, příslušníkům a zaměstnancům složek Integrovaného záchranného systému i představitelům veřejné správy.

„Příprava speciální lokality s řadou tematických objektů má za cíl naučit veřejnost, jak se chovat v běžných i krizových situacích, umět na ně reagovat, nebýt v daný okamžik zaskočený a nečinný,” řekla mluvčí ostravského primátora Andrea Vojkovská.

V České republice existuje zatím jeden stejně zaměřený areál, a to Centrum zdraví a bezpečí – Svět záchranářů v Karlových Varech. Provozuje jej Asociace Záchranný kruh. Ostravské Městečko bezpečí však nabídne mnohem širší spektrum organizací a bude vybudováno také v modernějším stylu.

Součástí areálu bude ucelený systém multimediálních interaktivních programů, prezentací, videí, počítačových kvízů, soutěží, které budou pravidelně aktualizovány. Tyto programy budou spolu s názornými ukázkami techniky a činností integrovaného záchranného systému tvořit hlavní programovou náplň Městečka bezpečí.

Reklama

Doporučované