Hlavní obsah

V Ostravě začala fungovat krizová zimní noclehárna

Foto: Unsplash - Mihaly Koles

Ilustrační snímek.

Reklama

V Ostravě v souvislosti se současnými mrazy začala fungovat krizová zimní noclehárna pro lidi bez domova. Její kapacita je zatím dostatečná.

Článek

Volná místa jsou i v dalších zařízeních, kde mohou bezdomovci v mrazech najít útočiště. „Zimní centrum, které otevíráme vždy, když jsou mrazy, funguje od konce minulého týdne. Otevřené bude, dokud budou tepoty takto nízké,“ řekl Daniel Kraut z Charity Ostrava, která zařízení provozuje společně s Armádou spásy a městem. V této noclehárně může útočiště před mrazem najít až 44 mužů a 12 žen. „V noci na dnešek tam spalo 28 mužů a dvě ženy. Kapacita je dostatečná. Odpovídá poptávce z minulých let,“ řekl.

Volná místa jsou podle něj i v celoroční noclehárně, kterou charita provozuje v Domě svatého Františka. „Z třiceti míst pro muže tam bylo dnes obsazeno 25,“ uvedl Kraut s tím, že charita spravuje i azylový dům s kapacitou 42 míst pro muže a 24 míst pro ženy a děti.

Podle loňského sčítání lidí bez přístřeší žije v Ostravě bez domova zhruba 800 lidí. Polovina z nich bydlí v sociálních zařízeních, druhá polovina se zdržuje na ulici. V současné době je pro ně v Ostravě 741 stálých míst.

Celkem 417 míst je v azylových domech, z toho 168 pro muže a 249 pro ženy, případně pro ženy s dětmi. Jejich kapacita bývá většinou naplněna. K dispozici jsou i noclehárny se 110 místy, nízkoprahová denní centra s kapacitou 100 míst a domovy se zvláštním režimem, kde je celkem 114 míst.

Reklama

Doporučované