Hlavní obsah

V Ostravě začaly Mezinárodní dirigentské kurzy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kurzy se konají ve spolupráci s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Roli lektora těchto kurzů přijal dirigent, vítěz mezinárodní dirigentské soutěže George Soltiho z roku 2002 Tomáš Netopil.

Článek

Tomáš Netopil po dobu jednoho týdne v Ostravě vede desítku mladých talentovaných dirigentů z USA, Japonska, Izraele, Jižní Koreje, Německa, Ukrajiny, Španělska, Švýcarska a Británie. „Netopil tak jako jeden z nejvýznamnějších žijících českých dirigentů může předat své zkušenosti a ovlivnit budoucí profesní dráhu všech účastníků. Hlavní význam pro nás má právě edukativní přesah,“ řekla mluvčí filharmonie Michaela Dvořáková.

Epidemie koronaviru se na kulturním dění podepisuje negativně, v tomto případě naopak ke konání kurzů pomohla. „Díky současné situaci jsme byli schopni najít pro konání kurzů prostor a s náležitou péčí se jim také věnovat. Jednotliví posluchači kurzu mají mimořádnou možnost dirigovat orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava, který bývá za standardních podmínek plně zaměstnán koncertní sezonou,“ řekl manažer orchestru Ondřej Daněk.

Kurzy potrvají do čtvrtka, v pátek 29. ledna vyvrcholí společným koncertem. Na něm předvedou mladí dirigenti své dovednosti. Koncert se sice uskuteční bez osobní účasti publika, ale záznamy jednotlivých částí zveřejní orchestr na webu, Facebooku a YouTube kanále JFO. „Všichni členové orchestru, jednotliví posluchači kurzu i lektor Tomáš Netopil byli preventivně testováni na covid-19,“ řekla Dvořáková.

Na koncertě zazní díla, která napsal Giuseppe Verdi, Jean Sibelius, Ludwig van Beethoven a Antonín Dvořák.

Reklama

Doporučované