Hlavní obsah

V Pardubicích budou od čtvrtka sdílené koloběžky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Firma Bolt zahájí v Pardubicích ve čtvrtek provoz 200 sdílených koloběžek. Jednání trvala déle, protože radnice s firmou hledala vhodná stanoviště.

Článek

V krajském městě od května funguje služba sdílených kol. Společnost Nextbike Czech Republic jich po městě rozmístila stovku.

„V mnoha případech se stanoviště budou ztotožňovat se sdílenými koly. Bolt tu chce umístit kolem 200 koloběžek. Budou na více stanovištích a odlehlejších místech,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš.

Město volí jiný systém, než je v Praze, kde je možné koloběžku vrátit kdekoliv. V Pardubicích budou virtuální stanoviště kontrolovaná mobilní aplikací. Klient ji musí odstavit na stanovených místech, jinak vrácení koloběžky bude neplatné a dál poběží platba za výpůjčku.

„Myslím, že tam je silný moment, aby lidé pravidla dodržovali. Domluvili jsme se například na omezení rychlosti na třídě Míru, na Pernštýnském náměstí nepojede vůbec. Stejně tak je zakázán průjezd parkem,“ řekl Kvaš.

Společnost Bolt sdílené elektrokoloběžky nabízí ve 21 městech na Slovensku, v Polsku, Norsku, Švédsku, Portugalsku, Španělsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Firma vznikla v Estonsku v roce 2013, dříve se jmenovala Taxify.

Na jedno nabití koloběžky ujedou více než 40 kilometrů. Mají v sobě zabudovanou GPS, v aplikaci ukazuje její přesnou polohu, čímž lze regulovat její rychlost či zakázat jízdu ve vybraných oblastech. Maximální rychlost koloběžky je 25 kilometrů za hodinu.

Rychlostní limity na deset kilometrů v hodině budou na třídě Míru, Karlovině, v parku Pod Vinicí, na zdymadle, Wonkově mostu, náměstí Dukelských hrdinů, v parku Na Špici, Bubeníkových sadech nebo na prostranství kolem Paláce Pardubice.

Reklama

Doporučované