Hlavní obsah

V Pardubicích skončilo po dvou letech odbahnění Matičního jezera

Foto: Wikipedia.org

Ilustrační snímek.

Reklama

V jezeře se desítky let usazovaly sedimenty a jezeru hrozilo, že zanikne. Práce musely být prováděny na etapy kvůli ochraně vzácných živočíchů.

Článek

Po dvou letech skončilo odbahnění Matičního jezera v Pardubicích. Město na revitalizaci vynaložilo 21 milionů korun, 17 milionů korun dostalo z dotace EU.

Jezero vzniklo v roce 1910 po oddělení slepého ramene Chrudimky. Za desítky let se v něm usazovaly sedimenty, časem by tak zaniklo. Práce odborná firma dělala na etapy, aby nenarušila život chráněných živočichů, například ohroženého skokana skřehotavého a zeleného.

Firma již práce dokončila, poslední dny uklízela spadané větve, listí, ale také odpadky. „Probíhal ještě drobný úklid, je to připravené k předání. Lidé tam naházeli PET lahve, kanystry. Každý se musí zamyslet sám nad sebou a chovat se zodpovědně, jinak se tomu zabránit nedá,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Část vytěženého materiálu firma použila na zpevnění břehů. Odsála ho do speciálních pytlů. Kolem břehů natloukla dřevěné palisády a mezi ně vaky se sedimentem umístila. Horní vrstvu rozřízla a zatravnila. Jezero je teď proto o něco menší.

„První se zarážely kůly a plnily vaky, přes zimu se bláto usadilo, další rok se pokračovalo s plněním vaků. Nakonec se vše zatravnilo a osazovalo rostlinami. Vytěžilo se kolem 8000 metrů krychlových, část materiálu se použila pod nemocnicí, kde je litorální pásmo,“ řekl Radek Malinský z magistrátu, který měl na starosti stavební dozor.

Jezero má plochu zhruba 20 000 metrů čtverečních. Na jeho břehu stála dřevěná restaurace, kterou mezi válkami spravovala pardubická Matice školská. Podle ní byl okolní park pojmenován Matiční ostrov a jezero Matiční. Ve dvacátých letech minulého století tam bylo populární kluziště, na němž trénovali hokejisté.

Reklama

Doporučované