Hlavní obsah

V pardubickém zámku vrcholí oprava vnitřního nádvoří

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Rekonstrukce vnitřního nádvoří pardubického zámku bude hotova do konce roku. Opravy památky, kterou vlastní Pardubický kraj, kompletně skončí v květnu příštího roku.

Článek

Zámek bude mít jednotný bílý odstín. „Vybírali jsme odstín bílé barvy tak, aby dobře propojil všechny části zámku, který vznikal postupně mnoha dostavbami v různých obdobích. Naším cílem samozřejmě je zprostředkovat kompaktní vizuální dojem,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Stavební firma v současné době pracuje v paláci také na rozvodech elektroinstalace pro osvětlení expozice a v hospodářských budovách na stavbě kanceláří.

„Snad nám bude přát počasí na dokončení vnějších fasád na nádvoří zámku a na hospodářské části. Celá stavba by měla skončit do konce dubna 2021 a pak se bude instalovat Pernštejnská expozice,“ řekl Línek.

Zámek je zpřístupňován veřejnost postupně. Od června je ve třetím podlaží paláce nová expozice uměleckého skla. Hotové jsou i sousední reprezentační prostory Pernštejnů, které budou součástí společenské části zámku. V září zámek otevřel výstavní sály v hospodářských budovách na nádvoří, je v nich výstava k 140. výročí vzniku muzea.

Zámek z přelomu 15. a 16. století podstupuje rekonstrukci od loňského ledna. Stavební část vyjde na 128 milionů korun, 95 miliony korun přispěje Evropská unie, 5,5 milionu státní rozpočet a 27,5 milionu zaplatí Pardubický kraj. Hejtmanství chce památku představit jako pernštejnskou rezidenci, jedna stálá expozice se bude věnovat vlivnému a zámožnému rodu.

Reklama

Doporučované