Hlavní obsah

V plzeňské zoo se poprvé líhnou malé mamby úzkohlavé

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V plzeňské zoo se poprvé líhnou mláďata jihoafrické mamby úzkohlavé. Pár asi čtyřletých zelených stromových mamb zoo umístila do expozice Království jedu loni v květnu.

Článek

Letos v dubnu samice nakladla devět vajec, z nichž se začala v pondělí líhnout mláďata. Zatím se jich úspěšně vyklubalo pět, chovatelé předpokládají, že se vylíhne všech devět hadů. Mamby úzkohlavé patří mezi vysoce jedovaté hady, jsou ale také velmi plaché, temperamentní a zvědavé a určitě nejsou agresivní, jak se o mambách říká, řekl dnes ČTK specialista zoo na jedovaté hady Jan Dohnal.

Mamby úzkohlavé jsou výborně přizpůsobené životu na stromech a lovu ptáků - mají zelené zbarvení, jsou mimořádně rychlé a mají dlouhé jedové zuby. Jed v zubech neslouží jen k usmrcení kořisti, ale také hadům pomáhá úlovek trávit, řekl Dohnal. Chovný pár získala zoo od soukromého chovatele v Česku, jejich předci pocházejí z Tanzanie. V lidské péči se může dožít až 25 let. V zoo mají za sousedy své příbuzné mamby černé.

Mláďata chovatelé kvůli velké plachosti zpočátku umístí v zázemí expozice. Po vylíhnutí mají zásobu živin z vajíčka, která je udrží do prvního svléknutí z kůže v deset až 14 dnech. Poté je začnou v zoo krmit. V přírodě by mláďata požírala malé hlodavce, žáby nebo ještěrky. I v zoo se jim budou snažit dávat pestrou stravu.

Na rozdíl od škrtičů, kteří potravu tráví velmi dlouho, jedovatí hadi se musejí krmit častěji. Díky neurotoxinu, který pomáhá potravu trávit, dospělá mamba stráví potravu během čtyř dnů, řekl Dohnal.

Podle mluvčího zoo Martina Vobruby mamba preferuje nížinné lesy, lesnatou vlhkou savanu, lužní a galeriové lesy. S oblibou se zdržuje i na čajových a kávových plantážích, či v ovocných sadech. „Z jedu této mamby se vyrábí lék, který snižuje krevní tlak, omezuje nadměrný růst pojivové tkáně v srdci a napomáhá činnosti ledvin,“ dodal.

Reklama

Doporučované