Hlavní obsah

V Počátkách začala stavba infrastruktury nové obytné čtvrti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Počátkách na Pelhřimovsku začala po odkladu výstavba infrastruktury pro nové stavební pozemky asi za 18 milionů korun. Je to po dlouhé době první ucelená část pozemků určená k nové výstavbě.

Článek

V první fázi vyroste v oblasti deset domů, v budoucnu by ji chtělo město rozšířit zhruba dvojnásobně.

Infrastruktura pro pozemky měla být podle původních plánů hotová před dvěma lety. Výstavbu ale zdrželo majetkoprávní vypořádání a nutnost upravit celý projekt. „Měli jsme tam nějaké varianty. Nepodařilo se nám všechno odkoupit, tak jsme to museli trochu pozměnit. Není to průjezdné, ale musela tam vzniknout smyčka. Projekt jsme museli rozdělit na dvě etapy,“ řekl starosta města Karel Štefl (SNK).

Město čeká, až stát uvolní k prodeji samosprávám pozemky, jejichž vlastníky se nepodařilo dohledat. Podle nového občanského zákoníku to bude po roce 2024.

Zájem o pozemky je podle starosty v regionu velký, nové pozemky už jsou prodané. Původně obec zvažovala prodej za 600 korun za čtvereční metr. Nakonec byla cena stanovená na 950 korun a obálkovou metodou se dostala až na 1200 korun. „Ale majitelé mají lhůtu čtyř let, kdy musejí dům připravit k bydlení, pak se jim bude deset procent kupní ceny vracet,“ řekl Štefl. Město tak podle něj motivuje majitele k tomu, aby čtvrť byla co nejrychleji zastavěná. Infrastruktura bude vybudovaná do konce příštího roku.

Ve čtvrti měl být i bytový dům. Protože se nepodařilo získat dostatek volných pozemků, záměr padl. „Když stavíte na zelené louce nový bytový dům, obslužná komunikace s chodníky pro něj musí být 12,5 metru široká a to se tam nevejdeme,“ řekl Štefl.

Další rozvojová část v asi dvouapůltisícovém městě bude podle starosty v místě směrem na místní část Vesce, kde část pozemků vlastní církev.

Reklama

Související témata:

Doporučované