Hlavní obsah

V Poličce bude jazzový festival v listopadu, v dubnu kvůli pandemii nebyl

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Jazzový festival v Poličce na Svitavsku bude v náhradním termínu, koncerty se uskuteční v druhé půlce listopadu.

Článek

Akce se koná obvykle v dubnu, kvůli pandemii byla přesunutá na podzim. Koncerty přinesou mnoho hudebních stylů v podání předních interpretů, uvedli organizátoři v tiskové zprávě.

Festival zahájí 17. listopadu The Loop Jazz Orchestra, bigband, který založil trumpetista Jan Hasenöhrl. V Poličce uskupení uvede skladby a aranže světových legend, jakými jsou Chick Corea, Bob Mintzer, Paquito D’Rivera, Gordon Goodwin nebo Arturo Sandoval.

Festival pokračuje dvěma večery 19. a 20. listopadu, na každém se představí tři hudební uskupení. Začátek pátečního večera bude patřit tradičnímu jazzu a neworleanskému dixielandu. Pražská kapela J. J. Jazzmen vystoupí se zpěvačkou Barborou Vágnerovou. Poté bude hrát legenda české jazzové scény, kontrabasista František Uhlíř s šesti českými a britskými muzikanty. Na závěr pátečního večera zahraje americká zpěvačka Juwana Jenkins, která naplní sál autentickým zvukem tradičního blues i hudbou plnou swingu, soulu a gospelu.

Sobotní večer uvede newyorský basista a skladatel Mike Parker, jeho hudbu kritici označují za geniální syntézu všech hudebních žánrů, uvedli pořadatelé. V Poličce se představí s trojicí polských hráčů a hudebním projektem Meta. Zpívat bude také Marta Töpferová. Vystoupí s latinskoamerickými rytmy i vlastní tvorbou v doprovodu dvou jihoamerických hudebníků. Finále festivalu bude patřit kytaristovi Liboru Šmoldasovi a jeho NYC triu, ve kterém spolupracuje s dvěma americkými muzikanty, Adamem Nussbaumem a Jay Andersonem, kteří patří k legendám jazzové rytmiky.

Doprovodná výstava se bude věnovat Jiřímu Slívovi. Osobnost české i mezinárodní výtvarné scény ukáže ve 20 grafikách svůj pohled na hudební svět.

Reklama

Doporučované