Hlavní obsah

V polském městě se bude očkovat povinně. Primátor dostal ochranku

Foto: Profimedia.cz

Jedno z polských míst očkujících proti covidu-19 (ilustrační foto).

Reklama

Stotisícové polské město Valbřich (Walbrzych) nedaleko českých hranic chce zavést povinné očkování proti covidu-19. Rozhodnutí zastupitelů vyvolalo vlnu nevole, protesty i výhrůžky primátorovi a magistrátu.

Článek

„Pro obyvatele města Valbřich starších 18 let a další občany starší 18 let, kteří ve Valbřichu nebydlí, ale na jeho území pracují, se zavádí povinnost očkování se proti covidu-19,“ stojí v usnesení zastupitelstva polského města ležícího nedaleko hranic s Českem.

Nápad primátora – kardiologa

Bezprecedentní rozhodnutí přijali zastupitelé stotisícového dolnoslezského města na konci dubna, těsně před polskými svátky – Svátkem práce, Dnem vlajky a Svátkem ústavy. Volné dny tak trochu zpomalily smršť reakcí, kterou krok iniciovaný valbřišským primátorem spustil. Teď, týden po hlasování, má primátor Roman Szełemej přiznanou policejní ochranu a před jeho domem se konají demonstrace odpůrců očkování.

Iniciátorem povinného očkování byl sám Szełemej – dlouholetý primátor z Občanské platformy a zároveň kardiolog. Město se pod jeho vedením začalo na masivní očkování proti covidu-19 připravovat už v lednu, kdy se v areálu multikulturního komplexu Starý důl zprovoznilo jako první v Polsku velkokapacitní očkovací centrum.

Pro vakcínu si dojela i Maryla Rodowicz

Denně zvládne naočkovat až 1500 lidí a do Valbřichu pro vakcínu míří kvůli dřívějším termínům i lidé ze stovky kilometrů vzdálených míst – včetně celebrit jako je zpěvačka Maryla Rodowicz nebo spisovatelka Joanna Batorová. Město také jako první v Polsku spustilo mobilní očkovací místo, tzv. drive-through. Pochvalu si za to vysloužilo i od vládního koordinátora očkování.

A premiantem je teď i v další věci – očkovací povinnosti. Její zavedení prošlo díky hlasům 22 zastupitelů, proti byli tři. Povinné očkování proti covidu-19 má ve městě platit od momentu, kdy se rezervace termínů celostátně zpřístupní všem ročníkům. V pátek se otevřela registrace Polákům narozeným v letech 1994-1996.

„Přijali jsme ho kvůli tomu, že máme v Polsku vážné problémy s ochotou nechat se očkovat. V odůvodnění usnesení jsme se soustředili na tom, že budeme dělat všechno, abychom osvětou a bonusy motivovali k očkování,“ odůvodňoval rozhodnutí Szełemej ve čtvrtečním rozhovoru pro rádio RMF FM.

Jedinou ochranu před čtvrtou vlnou pandemie v Polsku vidí politik a lékař právě ve vakcinaci. „V této chvíli není v Polsku nikdo, kdo by mohl s jistotou říct, že v září nebo v říjnu dosáhneme ten cíl, kterým je okolo 65 procent naočkovaných obyvatel,“ vyjádřil své obavy primátor.

Polské statistiky

Podle dat ze čtvrtka dostalo v Polsku první i druhou dávku vakcíny už téměř 3,3 milionu lidí a na druhou vakcinaci čeká 9,7 milionu lidí. Nejvíc naočkovaných je ve věkové skupině mezi 61-70 lety. Přímo ve Valbřichu se aplikovalo už 103 tisíc dávek vakcíny.

O případných sankcích a důsledcích pro lidi, kteří očkování i přes povinnost odmítnou, ale v rozhovoru mluvit nechtěl. A přímo je neuvádí ani text usnesení. Už při debatě zastupitelů Szełemej připomněl, že město před dvěma lety rozhodlo o povinném očkování dětí přijímaných do mateřských škol.

Nenávistné reakce i protest pod domem

Rozhodnutí zastupitelstva ve městě i v celém Polsku vzbudilo kontroverze. Kvůli množství vulgárních vzkazů byla dokonce dočasně stažena Szełemejova stránka na Facebooku. „Došlo k masové vlně nenávisti. Objevili se lidé, kteří psali pod každý příspěvek z posledních třech týdnů. Stránku jsme skryli. Prostě počkáme,“ řekl před pár dny portálu Walbrzych24 mluvčí magistrátu Edward Szewczak.

Nezůstalo ale „jen“ u komentářů na Facebooku. „Dostáváme stovky e-mailů s hrozbami smrtí,“ dodal Szewczak. Primátor kvůli výhrůžkám dostal celodenní policejní ochranu a radnice zpřísnila bezpečnostní opatření ve svých budovách. A hrozby nedostává jen on, ale i zaměstnanci magistrátu. „Byl jsi vytipovaný k zabití. Oběť, která ví o nebezpečí, se dopouští více chyb. Neschováš se. Poděkuj primátorovi Valbřichu,“ citoval mluvčí jeden ze vzkazů. Věcí se zabývá policie.

Na politika i zastupitele zároveň míří desítky trestních oznámení kvůli podezření z překročení pravomocí. Do ulic města vyšla i demonstrace odpůrců očkování a popíračů pandemie koronaviru, mezi nimiž byli i fotbaloví chuligáni a příznivci krajně pravicových organizací. Zhruba stovka lidí v pondělí dorazila i před dům primátora. S sebou měli hesla o „svobodě volby“, porušování ústavy a medicínských experimentech. V projevech na demonstraci řečníci nazývali Szełemeje „doktorem Mengele“ a „zločincem“.

Primátor na RMF FM přiznal, že takovou vlnu negativních reakcí neočekával. „Jestli jsme si byli vědomi, že to vyvolá emoce? Samozřejmě, že ano, ale asi ne tak silné,“ uvedl k tématu výhrůžek.

Může město nařídit povinné očkování?

Zastupitelé se ve svém usnesení odvolávají na polský zákon o obecní samosprávě, konkrétně na pasáž, podle které může zastupitelstvo vydávat předpisy, pokud je to nezbytné pro ochranu zdraví občanů.

Osud předpisu je teď každopádně v rukou dolnoslezského vojevody Jarosława Obremského, který je jmenován vládou ve Varšavě a usnesení valbřišských zastupitelů může zrušit. Ostatně v minulosti už to udělal v případě, kdy valbřišští zakázali na území města používání plastů.

„V Polsku je to tak, že se dá více dosáhnout přesvědčováním a ne donucováním. (…) Je to určitě zajímavá diskuze. Být občanem neznamená mít jen práva, ale také povinnosti. Věřím, a dokonce jsem přesvědčený o tom, že za rozhodnutím zastupitelstva Valbřichu byl dobrý záměr,“ uvedl vojvoda minulý týden pro Rádio Vratislav. Usnesení, které zatím není účinné, teď analyzuje, nejspíš podle něj ale došlo k překročení kompetencí obce.

Krok Valbřichu může inspirovat další města. Ozval se už například primátor půlmilionové Poznaně Jacek Jaszkowiak. „Mám pochybnosti, jestli je takové usnesení v souladu s právními předpisy. Ale jsem každopádně naprosto pro,“ uvedl.

Reklama

Doporučované