Hlavní obsah

V polských městech roste vliv Číny. Huawei se teprve řeší, říká expert

Foto: Profimedia.cz

Reklamní poutač čínské společnosti Huawei ve Varšavě. Tváří kampaně byl letos v lednu fotbalista Robert Lewandowski.

Reklama

Naše vláda se staví kvůli orientaci na USA k Číně rezervovaně, nejde ale o žádný propracovaný obecný přístup, říká o čínských vlivech v Polsku analytik Łukasz Sarek. Seznam s ním mluvil na nedávné pražské konferenci o technologické expanzi Číny, kterou pořádal projekt Sinopsis.

Článek

Jaký vliv má v našem středoevropském regionu Čína?

Pokud jde o Polsko, má politický vliv Číny několik rovin. Ta první je na úrovni centrální vlády, kde to vypadá, že má Čína omezený vliv na formování polské zahraniční politiky. Ta se opírá na Spojených státech, to je ten současný směr, i když je výrazná samozřejmě i role Evropské unie. Konaly se ale schůzky na úrovni ministrů i na nižších úrovních, týkaly se například vývozu potravin nebo účasti Číny na infrastrukturních projektech.

Čína prosazuje svůj vliv v politice hlavně na regionální a komunální úrovni. Městské delegace častěji jezdí do Číny a častěji se podepisují dohody s partnerskými městy. Takže zatímco na centrální úrovni pozorujeme vůči Číně rezervovaný přístup, o to víc je ta spolupráce aktivnější na úrovni měst a obcí.

A na hospodářské úrovni?

Tam je spolupráce dost výběrová. V této chvíli značně roste import z Číny, roste i export, ale je to v celkové hodnotě mnohem nižší růst než u importu. Přímé čínské investice v Polsku jsou velmi malé, dokonce vidíme výrazný pokles v porovnání s tím, co bylo v minulosti. Investic je málo.

Pokud jde ale o investice do infrastruktury, čínské firmy se loni a letos daleko častěji účastnily výběrových řízení. Některé vyhrávají, ale pak jsou z nich z různých důvodů vylučovány, například kvůli nekompletní nebo falešné dokumentaci. Čínské firmy často nabízejí nejnižší cenu a v některých výběrových řízeních už vyhrávají. Zájem mají hlavně o stavbu železnic, silnic nebo spaloven.

Ano, taková diskuse se v Polsku vede. Jsou organizace, které zkoumají čínský vliv ve střední a východní Evropě, ale vliv té debaty je různý. Diskuse sice probíhá, ale na praxi má jen omezený vliv.

A vydala polská kontrarozvědka nějaké přímé varování?

Po zatčení údajného čínského špiona a jeho polského spolupracovníka letos v lednu se začaly ze soutěží vylučovat čínské technologické firmy. Není to ale tak, že kontrarozvědka v Polsku dělá nějakou veřejnou osvětovou kampaň o vlivech Číny nebo o možném nebezpečí plynoucím z aktivit čínské rozvědky na našem území. Je tu debata, ale neodráží se dostatečně v praxi. Nemáme žádnou vládní institucionalizovanou osvětovou kampaň o možných hrozbách, jen jednotlivé akce.

Na konci loňského roku se ale objevil na Twitteru ministerstva zahraničí příspěvek o kybernetické hrozbě. Varování zesílila na začátku letošního roku, ale týkala se jen jedné firmy, jednoho případu. Nejde o nějaký obecný přístup. Polská vláda nemá konkrétní stanovisko k tomu, že by Čína ohrožovala naše hodnoty nebo že politika současné Číny znamená ohrožení chodu státních institucí, a tím pádem riziko přímého čínského vlivu na politická rozhodnutí. Nic takového není.

Pár poznámek měl ale ministr obrany a také premiér Mateusz Morawiecki. Ten loni prohlásil, že je Čína výzvou pro svobodný svět i Severoatlantickou alianci.

Jaký přístup má polská vláda k čínské technologické firmě Huawei?

Nedávno jsme měli volby, po kterých pokračuje vláda strany Právo a spravedlnost. Ve vztahu k Huawei hraje roli několik věcí. Stupeň provázání polské zahraniční i obranné politiky s politikou Spojených států.

Je tu také otázka unijního postoje k Huawei. Polské úřady řešící Huawei jsou instituce, které se zabývají zejména definicí obecných kritérií pro připuštění firem k výstavě infrastruktury v Polsku.

V Polsku přitom nemluví všechny úřady jedním hlasem. Například deklarace podepsaná s USA navazuje na pražskou konferenci a došlo i na jednání polského premiéra Mateusze Morawieckého se švédskou společností Ericsson. Z druhé strany byla ve stejný čas i deklarace o tom, že polské regulační úřady nevidí důvody pro to, aby se ten jeden konkrétní dodavatel vyloučil. Teď máme novou vládu…

Takovou staronovou vládu.

Ano, ale také se mění mezinárodní atmosféra. Nedávná návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně hodně naznačila. Takže i polská vláda teď vyhodnocuje, jak se zachovat a jak se zachovají hlavní evropští hráči. Je to situace, která se vyvíjí.

Takže nejde jasně říci, že by se polská vláda rozhodla uzavřít svůj trh pro Huawei, protože jde o věc, která se pořád vyvíjí.

Nejde říct, že bude firma Huawei úplně vyloučená ze stavby infrastruktury 5G. Ale je možné, že bude vyloučená, jenže ne jmenovitě jako Huawei, ale na základě formulace předpisů o výstavbě kritické infrastruktury – tedy těch součástí sítě, které jsou absolutně klíčové pro bezpečnost. Ale to téma se pořád vyvíjí.

V jakém stavu je v Polsku vývoj sítě páté generace?

V tuto chvíli mělo několik telekomunikačních společností v Polsku jako Orange, T-Mobile a Play příští rok testovat technologii v několika vybraných městech. Teď došlo v souvislosti s volbami k určitému zpoždění.

Reklama

Doporučované