Hlavní obsah

V pondělí končí nouzový stav. Takhle změnil Čechy u telefonů a počítačů

Hlavní velín společnosti O2, tady jsou okamžitě vidět všechna volání, zprávy i datový provoz.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Zavřené školy, home office a nouzový stav zcela změnily zvyky a chování Čechů, a to platí i pro užívání mobilů, tabletů a počítačů. Dostali jsme se na místo, kde je to názorně vidět.

Článek

Stojíme ve sdíleném centru operátora O2. V místnosti, která připomíná vyvýšenou posluchárnu, je poměrně dost počítačů, ještě víc obrazovek a obrovská plazma přes celou zeď. Na ní nespočet grafů – různých barev, tvarů, velikostí. Právě z nich operátoři velína vyčtou každou změnu jako první.

„Tohle je náš Houston a náš hlavní wall screen největších trubek a uzlů našich služeb,“ vysvětluje Luboš Diviš, ředitel provozu sítí a náš dnešní průvodce.

Jeden z grafů ukazuje celkový datový tok mobilních služeb. Jiný roaming, další zase třeba provoz na pevných linkách. Všechny se mění po pěti minutách během celého dne. A právě pandemie některé grafy zcela proměnila.

Pandemie mění tvary grafů

„Když se vyhlásil lockdown, tak se skokově změnilo chování lidí a používání služeb. Například tento modrý graf představuje celkový roamingový provoz. Kdybychom tu byli před rokem, bylo by to o řád vyšší. U dalších služeb je to však zase naopak,“ říká Diviš s tím, že pandemie změnila i léta zažité podoby a vzhledy grafů. Nejvíc je to vidět na grafu, který znázorňuje provoz internetu. Ten teď totiž nezná slovo špička.

„Typická internetová špička byla od 21:30. Teď se to posunulo v čase a špička je prakticky po celý den,“ dodává Diviš.

V případě, že některá z obrazovek zčervená, je jasné, že se někde stal problém. Jako příklad Luboš Diviš uvádí událost zhruba deset let starou, kdy výpadek postihl třetinu mobilních služeb.

„Jsou události, které vidíme okamžitě. To byl třeba příklad smrti Karla Gotta, kdy jsme okamžitě zaznamenali nárůst SMS i datového provozu,“ říká Diviš s tím, že největší nárůst, který ale on na grafech viděl, je ještě starší. Z 11. září roku 2001.

„To si troufnu říct, že byla největší změna těchto jindy nudných grafů. Takový výkyv jsem ještě nezažil,“ dodává.

Reklama

Doporučované