Hlavní obsah
Online

Kadeřnictví otevřou 25. května, sportovní zápasy bez diváků začnou 8. června

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v době pandemie nového koronaviru sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet prokázaných případů nákazy nemocí covid-19 dosáhl čísla 6 111. Ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 642 vyléčených a 161 mrtvých s koronavirem. Celkem bylo provedeno 131 542 testů.

- Vláda zveřejnila scénář pěti fází uvolnění opatření od 20. dubna do pondělí 8. června. 20. dubna se otevřou provozovny navazující na řemesla, farmářské trhy, autobazary a autosalóny. Restaurace nebo kadeřnictví se otevřou 25. května. Jako poslední se otevřou nákupní centra a provozovny nad 1000 metrů čtverečních.

- V plném rozsahu se do července výuka do škol nevrátí. Stát je plánuje otevírat postupně. Nejdřív by se už příští týden mohli studenti vrátit na vysoké školy, to ale pouze omezeně studenti posledních ročníků při společných aktivitách nejvýše pěti. Pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května.

- Sportovní zápasy by se mohly bez diváků začít hrát od 8. června. Venkovní trénink budou mít profesionální sportovci s omezením povolen od 20. dubna.

  • Je to diskriminace, tvrdí asociace nákupních center

    Harmonogram otevření obchodů a služeb, který dnes schválila vláda, je pro obchodní centra (OC) diskriminační. ČTK to řekl předseda výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček. Otevřena by měla být až v poslední vlně od 8. června. Přitom mohou podle Kubíčka velmi dobře zajistit potřebná bezpečnostní i hygienická opatření. Schválený harmonogram je podle něj odrazem naprostého nepochopení, jak OC fungují.

    „Podle harmonogramu uvolnění podnikatelských činností, který dnes vláda zveřejnila, to vypadá, jako by obchodní centra byla toxická,“ řekl dále Kubíček. OC díky vlastnímu bezpečnostnímu aparátu mohou snadno omezit odpočinkové zóny a ve stravovacích prostorách zavést stejná opatření jako v restauracích. „Podle našich zkušeností je navíc nižší koncentrace lidí v nákupních centrech v jiných zónách, než jsou supermarkety nebo drogerie. A proto, vzhledem k regulovanému prostoru, v tomto směru nechápeme rozdíl mezi venkovní a vnitřní prodejnou,“ uvedl.

  • Svaz: Otevírání obchodů vláda nekonzultovala, je pomalé

    Otevírání obchodů a služeb uzavřených kvůli koronaviru je v pěti vlnách pomalé, vláda své návrhy nekonzultovala s těmi, kterých se dotýkají. ČTK to dnes řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Plán vlády podle něj ve srovnání s postupem v sousedních zemích vypadá podivně. Podrobnější stanovisko SOCR podle Prouzy vydá ve středu.

    Prouza ocenil, že vláda představila plán, který je pro podnikatele nezbytný. Připomněl ale, že SOCR a další zástupci podnikatelů žádali o předložení harmonogramu několik týdnů. Nepochopitelná je podle něj diskriminace obchodů podle velikosti plochy. „Není nijak obhajitelné, proč může otevřít třeba prodejna elektra o 199 metrech čtverečních, ale její o dva metry čtvereční větší konkurent bude ještě 14 dní uzavřen,“ podotkl.

  • Zástupci škol: Schéma otevírání škol bude ještě třeba upřesnit

    Ve vládou schváleném harmonogramu pro znovuotevírání škol zavřených kvůli šíření koronaviru zůstávají podle zástupců školských asociací nejasnosti. Upřesnit bude nutné například termín přijímacích zkoušek na střední školy nebo fungování prvního stupně základních škol, který by se pro děti měl otevřít 25. května. Vyplývá to z odpovědí předsedů školských asociací na dotaz ČTK. Představení schématu pro fungování škol do konce školního roku uvítali.

    „Jsem ráda, že konečně víme nějaký scénář, jak bude výuka pokračovat, respektive nepokračovat,“ řekla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová na dotaz ČTK. „Je dobře, že tu nějaký scénář je, a určitě se o něm musíme bavit a rozhodující musí být slovo hygieny,“ doplnil předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček. Oba ale upozornili, že není jasný termín přijímacích zkoušek na střední školy.

  • Asociace: Otevření hotelů a restaurací bude problém

    Otevření hotelů a restaurací podle harmonogramu, který dnes schválila vláda, bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka problematické. Od května budou moci otevřít stravovací zařízení, která disponují zahrádkou, na její provoz se však vážou podle Stárka další podmínky a opatření, není tak jisté, zda je budou restaurace schopny otevřít. Podobné je to s hotely, pro které možnost obnovit provoz v červnu prakticky znamená uzavření na tři měsíce. Stát by tedy měl přijít s jasnou podporou cestovního ruchu na další období, řekl Stárek.

    Dále není podle Stárka jasné, proč hotelové restaurace a kavárny jsou zahrnuty až v páté vlně harmonogramu, která začíná od 8. června, a nemohou fungovat dříve alespoň v nějakém omezeném provozu.

  • Vojtěch: Hranice se určitě neotevřou dříve než v červnu

    „U rozvolnění cestování do zahraničí se bavíme o poslední fázi a je otázka, kdy toto nastane. Určitě ne dříve než v červnu za nějakých podmínek. A pokud jde o nějaké všeobecné cestování všude, kam člověk chce cestovat, tak nevím, jestli se bavíme o tomto létě. Bude záležet na situaci v příslušných zemích,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Kabinet se podle něj otázkou příliš nezabýval, protože nechce dávat predikce nepodložené odborným názorem. Ministr zmínil, že ve Španělsku, Velké Británii či Spojených státech není epidemiologická situace dobrá.

  • Konec roušek v nedohlednu. Podle Vojtěcha se osvědčily

    Zatím není namístě stanovovat termín, kdy nebude povinné nosit roušky. Po dnešním jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj se nařízení osvědčilo v boji s epidemií koronaviru. Náměstek ministra Roman Prymula dodal, že je třeba sledovat další vývoj epidemie a zajistit, aby nezačal skokově růst počet nakažených.

  • Sportovní soutěže mají začít od 8. června a bez diváků

    Utkání mají probíhat bez diváků a s omezeným celkovým počtem lidí, kteří se do sportovní akce zapojí.

  • Vojtěch: Nemocnice začnou obnovovat i běžnou péči o pacienty

    Nemocnice začnou obnovovat i běžnou péči o pacienty, která byla kvůli pandemii koronaviru omezena. Ministerstvo zdravotnictví vyzve poskytovatele akutní lůžkové péče, aby zajistili kapacity i pro jiné výkony elektivní péče, část kapacity ale musí zůstat vyčleněna pro lidi s onemocněním covid-19. Také poskytovatelé ambulantní péče by měli postupně přejít na standardní režim. Resort ale specifikuje doporučení týkající se například elektronického systému na objednání, aby se co nejméně lidí potkalo v čekárnách.

  • Harmonogram otevření škol

    Foto: Twitter / ČT24

    Harmonogram otevření škol.

  • Plaga: Školky by měly otevřít 25. května. Záleží na zřizovatelích

    Ministerstvo školství vytvoří manuál, podle kterého mohou zřizovatelé otevřít mateřské školy. „Myslím, že by to mohlo být 25. 5., ale záleží na možnostech zřizovatele,“ řekl ministr Robert Plaga. Vláda školky nenařídila zavřít, většina provozovatelů to ale udělala.

  • Harmonogram uvolňování vládních opatření

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Harmonogram uvolňování opatření.

  • Přijímací zkoušky na SŠ v červnu. Školy se budou otevírat postupně

    Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května. Výuka na prvním stupni přitom bude omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Družiny fungovat nebudou. O nošení roušek má rozhodnout v hodině učitel, povinně je budou žáci nosit ve společných prostorách škol. S prvními maturitami počítá Ministerstvo školství po 1. červnu. V červnu se pak odehrají také přijímací zkoušky na střední školy a formou třídních hodin či konzultací by se do škol mohli v posledním měsíci školního roku vrátit i žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci mimo závěrečný ročník.

  • V Česku se koronavirem nakazilo 6 111 lidí, úmrtí je 161

    Počet prokázaných případů nákazy nemocí covid-19 dosáhl čísla 6 111. Ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 642 vyléčených a 161 mrtvých s koronavirem. Celkem bylo provedeno 131 542 testů. Na webu to uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Obchody otevřou v pěti vlnách. Začnou řemesla a farmářské trhy

    Obchody a provozovny se podle předběžného plánu otevřou v pěti vlnách. Řekl to po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček. 20. 4. mají být povolené farmářské trhy, řemesla, autosalony, autobazary, tréninkové prostory pro profesionály a svatby do deseti lidí. 27. 4. všechny provozovny do 200 metrů čtverečních kromě těch v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních. 11. 5. provozovny do 1000 metrů čtverečních, autoškoly, fitness centra a posilovny 25. 5. restaurace, hospody, kavárny a další zařízení s prodejem z okénka nebo zahrádkou, holičství, kadeřnictví, pedikúra, manikúra, masérny, muzea, zoo, galerie a 8. 6. obchodní centra nad 5000 metrů čtverečních, tetovací salony, restaurace bez omezení, divadla, hrady, zámky, hromadné akce do 50 lidí, svatby bez omezení, pavilony v zoo a další.

  • V pondělí se otevřou farmářské trhy

    Od pondělí bude možné pořádat farmářské trhy, pořadatelé musí zajistit bezpečné rozestupy lidí a dezinfekci. Rozhodla o tom vláda, informovalo v tiskové zprávě Ministerstvo zemědělství. „V posledních dnech jsme byli v intenzivním kontaktu s Asociací farmářských tržišť ČR, která připravila model fungování farmářských trhů s konkrétními pravidly. Mezi ně patří například zákaz prodeje občerstvení k přímé konzumaci, bezpečné odstupy mezi prodejními stánky, dostupná dezinfekce na ruce u každého výdejního pultu a další,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

  • Do Prahy dorazili Češi z posledního repatriačního letu

    V Praze dnes odpoledne přistálo letadlo s více než 300 českými občany, kteří se vrátili z Austrálie a Nového Zélandu. Vyplývá to z informací na webu Letiště Václava Havla. České Ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že nynější evakuace byla posledním repatriačním letem, který pořádá. Na palubě letadla bylo i 35 občanů dalších evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy