Hlavní obsah

V Portlandu se střetli odpůrci a zastánci Trumpovy politiky. Vášně zažehla dvojnásobná vražda

V neděli proběhly protesty v PortlanduVideo: AP

 

Reklama

Kvůli nedávné dvojnásobné vraždě s rasovým podtextem se v Portlandu demonstrovalo. V ulicích se sešli podporovatelé Donalda Trumpa a jeho politiky, ale také jeho odpůrci.

Článek

Policie zasahovala v neděli v americkém Portlandu, kde se střetly skupiny demonstrantů kvůli nedávné vraždě dvou mužů. Ty ubodal pětatřicetiletý neonacista Jeremy Christian v příměstském vlaku. Nejdříve verbálně napadl dvě muslimky a poté ubodal dva muže, kteří se jich zastali. Třetí pobodaný zůstává ve vážném stavu v nemocnici.

Demonstrace na podporu svobody slova a prezidenta Trumpa se zúčastnilo několik stovek lidí. Podél trasy průvodu se shromáždily další stovky lidí, aby vyjádřily svůj nesouhlas s politikou amerického prezidenta, ale také s rasismem a nenávistí.

Policie zatkla celkem 14 lidí, na Twitteru pak zveřejnila fotky zbraní, které jim na místě zabavila. Šlo například o velké nože, cihly, palice, boxery nebo podomácku vyrobené štíty. Mnozí z demonstrujících na sobě měli masky, černé oblečení a antifašistické symboly. Policisté je rozehnali poté, co po nich začali házet předměty. Žádná zranění nejsou hlášena.

Video: Smrt nepřátelům Ameriky, vykřikoval u soudu útočník, který ubodal obránce muslimek.

Video: Josef Mačí

Pětatřicetiletý útočník Jeremy Christian byl obviněn z vraždy a zatčen. Donald Trump jeho čin odsoudil jako nepřijatelný a zároveň vzdal poctu obětem s tím, že také stojí proti nenávisti a nesnášenlivosti. 26. května přišli o život třiadvacetiletý mladík, absolvent ekonomických studií, Taliesin Myrddin Namkai-Meche a třiapadesátiletý válečný veterán Ricky John Best, otec čtyř dětí.

Reklama

Doporučované