Hlavní obsah

V Praze bude ve středu VědaFest, zaměří se na digitální technologie

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Digitální svět je tématem popularizačního festivalu VědaFest, který dnes vysoké školy pořádají na Vítězném náměstí v Praze. Představí využití digitálních technologií v medicíně, archeologickém a historickém zkoumání nebo sportu.

Článek

Akce se koná podeváté, dříve se jmenovala Festival vědy. Loni byla kvůli pandemii covidu-19 zcela on-line. Letos se mohou zájemci na on-line příspěvky podívat do 31. října.

Lidé si dnes mohou vyzkoušet třeba stavbu zmenšeného modelu vodní slalomové dráhy, kterou pro letošní olympiádu v Tokiu navrhli výzkumníci z Fakulty stavební Českého vysokého učení technického (ČVUT). Mohou si nechat změřit hladinu cukru v krvi a odborníci představí moderní technologie pro léčbu a usnadnění života pacientů s cukrovkou.

Na festivalu bude také detektor lži a ukázka monitoringu emocí člověka. Výzkumníci z Fakulty architektury ČVUT účastníky seznámí s technologiemi pro mapování stop původních osídlení a zaniklých ulic, odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) představí postupy zkoumání historických předmětů a pramenů. Mikrobiologové z Akademie věd budou mluvit o hledání mikroplastů v přírodě i o škodlivých a prospěšných druzích hub.

Pod vedením odborníků z Univerzity Karlovy si návštěvníci zkusí namíchat mast a také si zasoutěží. Výzkumníci z Fyzikálního ústavu AV ukážou přínos různých aplikací v biofyzice a fyzice plazmatu. Zájemce mimo jiné seznání s tím, jak je možné pomocí plazmatu pokrýt předměty vrstvami, které mají specifické vlastnosti. Při experimentech vedených odborníky z VŠCHT budou lidé měřit sladkost moštu nebo čerstvost slepičích vajec.

VědaFest organizuje ČVUT s VŠCHT a Domem dětí a mládeže hlavního města Prahy. Na programu spolupracují také Univerzita Karlova, ústavy Akademie věd ČR, pražská zoo či ministerstvo obrany.

Reklama

Související témata:

Doporučované