Hlavní obsah

V Praze má vyrůst nejvyšší český mrakodrap, opírat se o něj bude vrak lodi

Foto: Trigema

Takto má nová budova vypadat.

Reklama

Praha 13 podepsala memorandum s developerskou firmou Trigema o plánované stavbě Top Tower u stanice metra Nové Butovice, která se má stát nejvyšší budovou v Čechách.

Článek

Dohodu schválila rada městské části, její postup kritizoval opoziční zastupitelský klub zelených a Pirátů. Podle memoranda městská část stavbu podpoří, výměnou za to má investor například zajistit revitalizaci okolí stavby nebo přispět radnici 30 milionů korun.

Top Tower má navazovat na téměř kilometrovou pěší zónu, která vede od stanice metra Nové Butovice přes centrální Sluneční náměstí ke stanici metra Hůrka. Na návrhu 135 metrů vysoké budovy se podíleli sochař David Černý a architekt Tomáš Císař ze studia Black n ́Arch. O samotnou 125 metrů vysokou budovu má být „opřena“ o deset metrů vyšší konstrukce znázorňující vrak lodi.

Podívejte se, jak má budova vypadat:

+2

Zatím právně nezávazné memorandum obě strany podepsaly začátkem října. Společnost Trigema se v něm zavázala investovat do proměny okolí stavby zhruba 36,5 milionu korun. Součástí úprav má být revitalizace a zvýšení kapacity parkoviště v ulici Ovčí hájek, úpravy pěších zón mezi vestibuly stanice Nové Butovice a u polikliniky Lípa, revitalizace podchodu pod ulicí Bucharova nebo vybudování nového průchodu pod Seydlerovou.

Investor má také podle memoranda do dvou let od vydání pravomocného stavebního povolení poskytnout městské části příspěvek 30 milionů korun na rozvoj školství či dopravy. Firma rovněž podle dohody vypracuje projekt parkovacího domu na místě nynějšího parkoviště u Petržilkovy ulice, který by poté mělo postavit hlavní město. Na memorandum by měla do roka od vydání územního rozhodnutí navazovat závazná smlouva.

Městská část přislíbila, že za předpokladu plnění všech závazků ze strany investora bude v povolovacích procesech stavbu podporovat. K výstavbě je například nutné udělit výjimku z územního plánu, což schvaluje zastupitelstvo hlavního města a městská část k tomu dává vyjádření. Radnice se vyjadřuje i v územním a stavebním řízení.

Anketa

Líbí se vám mrakodrap, který má vyrůst v Nových Butovicích?
Ano
35,3 %
Ne
64,7 %
Celkem hlasovalo 4119 čtenářů.

Postup vedení radnice kritizovala opozice, podle které nebyly dostatečně zhodnoceny dopady stavby na lokalitu a místní obyvatele. „Opakovaně jsme také žádali vyjádření vedení městské části k tomuto záměru, ale ta byla vždy vyhýbavá s tím, že se zatím nic neví. Proto jsme zaskočeni schválením memoranda o spolupráci s investorem, a to narychlo a v nouzovém stavu,“ uvedli ve vyjádření zastupitelé Václav Hrdlička (Piráti) a Zuzana Drhová (zelení). Memorandum podle nich mělo být projednáno zastupitelstvem a podepsáno až v okamžiku, kdy budou známy všechny informace včetně vyhodnocení změny územního plánu.

Starosta David Vodrážka (ODS) kritiku odmítl, dohoda je podle něj pro městskou část výhodná. „Projekt schválil výbor pro územní rozvoj hlavního města, kde hlasoval pro i jeden ze zástupců Pirátské strany. Toto je podle našeho názoru ukázková spolupráce s investorem, kterou jistě podporuje i Pirátská strana, neboť měla na memorandum mezi investorem a městskou částí významný vliv a za to jí patří poděkování,“ uvedl starosta.

Trigema projekt představila loni v září, zástupci firmy tehdy uvedli, že stavba by v ideálním případě mohla začít příští rok a měla by trvat tři roky. Budova bude určena pro nájemní bydlení, v nižších podlažích Trigema plánuje kanceláře a multifunkční kulturní centrum propojené s veřejně přístupnou střešní zahradou. Náklady na výstavbu mají být dvě miliardy korun.

Co říká o projektu investor

V rámci návrhu budovy Top Tower se mimo jiné počítá s tím, že projekt bude mít více využití najednou. Vedle rezidenční a kancelářské zde má být navíc výrazně zastoupena veřejná plocha, která bude určená například pro provozovny služeb a obchody. Možná je rovněž další forma kulturního vyžití, ale také třeba nový a kvalitnější veřejný prostor mezi oběma výstupy ze stanice metra Nové Butovice, který bude s budoucí budovou sousedit. V nejvyšším bodu Top Tower navíc vznikne vyhlídkové místo, které bude otevřené veřejnosti, odkud bude možné vidět panorama Jihozápadního Města a dalších přilehlých oblastí.

Současně investor iniciuje a činí konkrétní kroky, jejichž smyslem je rozšíření počtu zvýhodněných parkovacích míst pro místní rezidenty a další v nejbližším okolí. Nový parko­vací dům vznikne zhruba 200 metrů od budovy u křižovatky ulic Bucharova a Petržílkova.

Top Tower bude vystavěn v těsné blízkosti metra Nové Butovice a bude navazovat na novou téměř kilometrovou místní pěší zónu, vedoucí od stanice metra přes centrální Sluneční náměstí až ke stanici metra Hůrka. Současně bude stát téměř v sousedství stávajících projektů technologicko-informačního centra Cyberdog, plastiky Davida Černého Trifot či areálu Smart, jehož součástí je fotogalerie Czech Photo Centre zamě­řená na současnou moderní fotografii.

Reklama

Doporučované