Hlavní obsah

Šéf Trigemy: Jsem fanouškem chytrých technologií, i když nehrají prim

Rozhovor se zakladatelem a šéfem developerské společnosti Trigema Marcelem Souralem o chytrém bydlení.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Lidé v první řadě řeší, kde a za jaké peníze budou bydlet, pokud ale mají tento problém vyřešen a kupují nové byty, s velkou pravděpodobností se už celkem běžně setkají s nainstalovanými smart prvky.

Článek

Cena nových bytů neustále roste, ruku v ruce s tím ale také jejich vybavenost, co se týče chytrých technologií. Součástí nových developerských projektů jsou již běžně základní prvky chytré domácnosti. Ke slovu se totiž dostává nová generace, jež je sžitá s mobilními telefony.

„Smart prvky nehrají dominantní roli, dnes lidé řeší, kde budou bydlet a za kolik budou bydlet. Nicméně když to srovnáme s minulostí a dnešní dobou, tak musíme myslet na mladou generaci, která je sžitá s chytrými mobily. A na tuto generaci naše společnost cílí, protože se dlouhodobě zabýváme chytrými technologiemi, které se umísťují do našich bytových domů,“ popisuje Marcel Soural, zakladatel developerské společnosti Trigema.

Developeři tak často do bytů nainstalují nutný základ v řádu desítek tisíc korun a nový majitel si pak může sám chytrou domácnost dovybavit dle užitku. Plně vybavený byt smart prvky zvyšuje bezpečnost, ale také šetří peníze například na vytápění nebo chlazení.

Technologie je třeba zjednodušovat

„Naším standardem je, že do každé bytové jednotky umísťujeme rekuperační jednotku a také centrální řídicí jednotku, na kterou si náš klient může nastavit rozsah toho, jak svůj byt chce ovládat. Může mít zaintegrované hlavice topení, má tam požární čidlo, ovládání zabezpečovacího systému nebo žaluzií,“ komentuje současnou strategii Trigemy Soural.

Právě její zakladatel a současný ředitel je sám příznivcem chytrého bydlení, do budoucna by podle něj bylo třeba technologie ještě více zjednodušovat tak, aby si k nim našli cestu i lidé, kteří technologiím příliš nerozumí.

„Smart bydlení má budoucnost, důležité je, aby technologie byly integrovány do jedné aplikace. Já osobně jsem velkým příznivcem těchto technologií, doma je mám. Nejoblíbenější je zabezpečovací systém, který dnes má skoro každý a stal se běžnou součástí našich životů,“ dodává Soural.

Celý magazín Byznys o chytrém bydlení v Česku. Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované