Hlavní obsah

V pražské Březiněvsi se má příští rok začít stavět nová škola

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V pražské Březiněvsi se má koncem příštího roku začít stavět nová základní škola, která tam dosud není. ČTK to řekl starosta městské části Jiří Haramul (bezp. za Občané pro Březiněves).

Článek

Radnice již má projekt zařízení pro 540 žáků s předpokládanými náklady 650 milionů korun. Peníze chce městská část podle starosty získat z různých zdrojů, například od magistrátu, od státu či z evropských fondů.

„Hlavním problémem v současné době je nedostatečná kapacita spádových škol (Ďáblice, Čakovice). Rodiče dětí jsou tedy nuceni hledat jejich umístění mnohdy v nesmyslné vzdálenosti od jejich bydliště s komplikovaným dopravním spojením,“ uvedl starosta. Dodal, že v případě předškolního vzdělávání již je problém vyřešen, protože se městské části před několik lety podařilo vybudovat školku.

Ta stojí na západní straně parcely, na které má v budoucnu vyrůst i nová základní škola. Pozemek je dále ohraničen ulicemi K Březince ze severu a Na Hlavní z východu. V zařízení má být podle Haramula 18 kmenových tříd, devět odborných učeben, pět školních družin, dále kabinety, školní klub, klubovna, malá a velká tělocvična, jídelna s kapacitou 600 jídel za den. Venku je v plánu školní skleník, prostory pro pracovní a výtvarnou výchovu, keramická dílna a venkovní sportovní areál, dodal starosta.

Radnice nechala vypracovat projekt stavby a zažádala o územní rozhodnutí. „Stavba by měla být podle našich představ zahájena koncem roku 2021 a dokončena v následujících třech letech, tj. do roku 2024, a to v závislosti na získání potřebných finančních prostředků na její výstavbu,“ řekl Haramul. Dodal, že městská část kromě pražského magistrátu, který již poskytl peníze na přípravu projektu, jedná ohledně financování s několika ministerstvy a plánuje požádat peníze u vyhlášených dotačních programů EU. Do financování se zapojí také samotná městská část, uvedl starosta.

Nedostatek míst ve školách a školkách je problém zejména v okrajových částech metropole. Letos byla dokončena například škola na Zličíně, rozšiřuje se zařízení v Dolních Chabrech. Školy by měly podle plánů magistrátu vyrůst také ve Velké Chuchli, v Šeberově, v Kolovratech nebo v Dolních Počernicích.

Březiněves je na severním okraji Prahy za Ďáblicemi. Rozkládá se na území o rozloze zhruba 339 hektarů a ke konci loňského roku zde podle dat Českého statistického úřadu žilo 1754 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované