Hlavní obsah

V pražských kanálech začala deratizace, skončí v říjnu

Foto: Shutterstock.com

ilustrační foto.

Reklama

Společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK) zahájila každoroční deratizaci stokové sítě v metropoli od myšovitých hlodavců, která potrvá do konce října.

Článek

Hubení hlodavců začne v Praze 1, následovat budou další místa vytipovaná jako hygienicky riziková. Město zároveň hlodavce hubí i na povrchu, deratizace je povinná podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Tradičně začínáme na území městské části Praha 1. Deratizátoři se nejdříve objeví na Novém Městě, na Těšnově, v Rytířské ulici a v okolí Národní třídy. Následně se přesunou do další lokalit vytipovaných jako rizikové,“ vysvětlil mluvčí firmy Tomáš Mrázek.

Dodal, že deratizátoři letos položí asi kilogram otrávené návnady do 13 500 kanalizačních vstupů. „Naprosto bez obav o své mazlíčky mohou být pejskaři. Naši pracovníci totiž ukládají návnady přímo do kanalizační stoky, nikoli na povrch,“ doplnil mluvčí.

Pražská kanalizační síť je podle něj domovem několika miliónů potkanů, pravidelné hubení drží jejich množství na přiměřené úrovni. Mnoho myšovitých hlodavců nicméně žije i na povrchu, například okolo popelnic, u černých skládek nebo kolem kolonií lidí bez domova. Město dá podle informací magistrátu na hubení hlodavců v podzemí i na povrchu letos celkem 3,7 milionu korun, což je stejně jako loni.

Reklama

Doporučované