Hlavní obsah

V procesu s Nečasovou vypovídal bývalý ministr Vondra. Soud nechal vyklidit síň

Alexandr Vondra svědčil v případu Nagyová. Podívejte se, jak to u soudu vypadalo.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Pokračoval soud v kauze tajného sledování první manželky premiéra Nečase. Někdejší ministr vypovídal za zavřenými dveřmi.

Článek

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra vypovídal u soudu v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby, ve které je obžalována manželka expremiéra Petra Nečase Jana Nečasová, dříve Nagyová.

Podle obžaloby nechala Nečasová (Nagyová), tehdy ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády, nezákonně sledovat vojenskou tajnou službou první Nečasovu manželku Radku.

S Nečasovou (Nagyovou) jsou obžalováni i bývalí důstojníci tajné služby. Všichni obžalovaní se hájí tím, že nešlo o sledování, ale o ochranu Radky Nečasové před blíže nespecifikovaným nebezpečím.

A právě proto si soud předvolal exministra Vondru. Měl soudu říci především to, zda o nějakém riziku týkajícím se Radky Nečasové věděl.

Jeho výslech se odehrál v utajeném režimu, média musela opustit soudní síň. Po výslechu však bývalý ministr obrany uvedl, že o žádném sledování Radky Nečasové nevěděl.

Řekl také, že je smutné, když jsou roky soudně popotahováni bývalí důstojníci tajné služby (Ondrej Páleník a Milan Kovanda), kteří mají za sebou kariéru veteránů v Afghánistánu.

Státní zástupci jsou ale přesvědčeni, že pro odsouzení obžalovaných mají dostatek důkazů.

Soud ještě plánuje vyslechnout mimo jiné i Radku Nečasovou. Její výslech se uskuteční zřejmě v listopadu, kdy se také očekává vynesení rozsudku.

Reklama

Doporučované