Hlavní obsah

V Raspenavě vyrostou nové domy pro děti a mládež s handicapem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Raspenavě na Liberecku vyrostou nové domy pro děti a mládež s kombinovaným postižením. Na projekt za více než 75,387 milionu korun se Libereckému kraji podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Článek

Z vlastního by tak měl zaplatit jen zhruba 18 procent nákladů. Kraj teď hledá dodavatele, nový areál by měl stát do tří let. ČTK to řekl náměstek hejtmana pro veřejné zakázky Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Domov Raspenava zajišťuje výchovu a vzdělávání dětí a mládeže s mentálním a kombinovaným postižením ve věku od tří do 26 let, výjimečně i déle. V roce 2014 tam navíc vzniklo oddělení pro děti s poruchami autistického spektra. Domov má i denní centrum, kam docházejí děti, o něž pečují rodiny, a také několik terapeutických dílen včetně kavárny. Přes 30 let sídlí v budově bývalé mateřské školy, prostory ale současným potřebám nevyhovují.

„My jsme byli původně v IROPu v té výzvě na sociální projekty pod čarou. A vzhledem k tomu, že tam v letošním roce došlo k navýšení alokace, tak jsme byli vyzváni, abychom projekt realizovali. Jsem rád, že se na něj dostane, protože ho připravujeme už delší dobu,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Domov Raspenava je podle něj jedním z těch zařízení, kde nejsou děti ani personál v ideálních podmínkách.

V Raspenavě se budou stavět čtyři jednopodlažní pavilony propojené centrální chodbou, kde budou klienti ve skupinách bydlet. „Jeden pavilon poslouží jako kuchyně a stravovna a v dalším bude provozní zázemí a společenské prostory. Na východní straně bude vstup a vjezd do areálu, na jihu zahrada,“ popsal projekt Sviták. Pokud vše půjde podle plánu, měla by výstavba začít příští rok v květnu a hotovo má být do června 2023.

V Libereckém kraji nejde o první takový projekt. Transformací už prošel domov pro handicapované ženy v Mařenicích, do nových domů se už přestěhovala i většina klientů Domova Sluneční dvůr Jestřebí. „Největší přínos transformace je v tom, že sociální zařízení a životy jejich klientů povznáší na úroveň, která odpovídá 21. století,“ dodal náměstek hejtmana pro sociálních věci Pavel Svoboda (ČSSD).

Reklama

Doporučované