Hlavní obsah

V Rusku roste obří chrám, v mozaice tu najdete Putina i anexi Krymu

Bez komentáře: V Rusku roste nový chrám, je prodchnutý symbolikou. Zvonice je vysoká 75 metrů v upomínku 75. výročí skončení bojů druhé světové války. Hlavní kopule má průměr 19,45 metru – podle roku ukončení války. Součástí výzdoby je i kontroverzní mozaika s Putinem.Video: AP

 

Reklama

U příležitosti 75. výročí konce 2. světové války plánuje Rusko otevřít třetí největší ortodoxní chrám na světě. Církevní stavba stojí pár desítek kilometrů od Moskvy v parku Patriot, který patří ruské armádě.

Článek

Právě armáda je zadavatelem stavby. Kritici chrámu poukazují na problematické propojení církve s ozbrojenými složkami.

Stavba se měla otevírat 9. května, kdy se v Rusku slaví konec války. Není ovšem jisté, zda se slavnost kvůli šíření nemoci covid-19 neodloží.

Na stránkách věnovaných projektu autoři uvádějí, že je stavba prostoupena symbolikou odkazující na 2. světovou válku. Zvonice je vysoká 75 metrů podle 75. výročí skončení bojů. Hlavní kopule má průměr 19,45 metru – podle roku ukončení války. Menší je pak vysoká 14,18 m, což odkazuje na 1418 dní, po které Velká vlastenecká válka, jak ji Rusové označují, trvala. Součástí komplexu bude také muzeum.

Budování chrámu ovšem už od samého začátku provázejí kontroverze. Krom zmiňovaného propojení církve s armádou je to hlavně fakt, že základní kámen položil sám prezident Vladimir Putin. Jeho - v mozaikovém vyvedení - dnes uvnitř chrámu také najdete. Obrázky zveřejnil zpravodajský web MBKh News.

Na snímku je vidět Putina spolu s představiteli ozbrojených složek, kteří oslavují anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Jedním z vyobrazených úředníků je pak Sergej Aksyonov, současný šéf Krymu, který byl na Krym dosazen právě Putinem. Nejvíce diskutovanou fotkou je mozaika, na které je vidět nápis „Krym je náš“.

Mozaiky okamžitě vzbudily ostrou mezinárodní kritiku. Obsazení Krymu je z pohledu mezinárodního společenství nelegální, což Rusko nebere v potaz.

Podle The New York Times se v pátek vyjádřil pro státní agenturu Interfax biskup Stefan, který sdělil, že se církevní výbor rozhodl mozaiku nevystavovat i v souladu s „přáním hlavy státu“. Další podrobnosti neuvedl. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se pak minulý týden k mozaikám vyjádřil v tom smyslu, že prezident Putin o nich ví, ale že je příliš brzy na oslavu úspěchů současného vedení země.

Podívejte na úvodní video, jak probíhala stavba chrámu.

Reklama

Doporučované