Hlavní obsah

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se narodilo mládě hrabáče kapského

Foto: https://safaripark.cz/

Mládě hrabáče kapského se má čile k světu, i když mateřská opora se ještě hodí.

Reklama

Safari Park Dvůr Králové nad Labem přivítal 14. února mládě hrabáče kapského. Jde o nejmenší mládě v historii dvorského chovu tohoto druhu, podle ošetřovatelů jde nejspíše o samce.

Článek

Mládě pravidelně pije a sílí. Jeho matka je už zkušená, a tak odchov probíhá bez problémů, přestože je mládě s porodní vahou 1,4 kilogramu na spodní hranici. Je velmi aktivní a pravidelně se dožaduje krmení. Rychle sílí a o víkendu již dosáhlo váhy dvou kilogramů.

Mláďata hrabáčů jsou velmi náročná na stabilní podmínky. Proto malý samec tráví čas ve zvláštní místnosti, kde se udržuje teplota kolem 33 stupňů Celsia a vlhkost přes 70 procent. Právě takové podmínky by mělo v podzemním doupěti. Ve standardní noře, kterou mají hrabáči k dispozici v pavilonu, nelze takové podmínky udržet.

Matka mládě pravidelně kojí. „V průměru je to asi sedmkrát denně od šesti ráno zhruba do půlnoci. Vše řídí jeho matka Skyla svou aktivitou. Jakmile večer či v noci vstane a jde na svou pravidelnou obchůzku, čekáme, až ulehne,“ uvedla zooložka Gabriela Linhart. Při krmení odebírají ošetřovatelé samici mléko i do zkumavek a mrazí ho. V případě nutnosti ho použijí k dokrmení mláďat jak zde, tak případně jinde na světě.

Chov hrabáčů je velmi náročný. Jsou to totiž potravní specialisté, v přírodě se živí takřka výhradně termity. Ty je třeba v péči člověka nahrazovat speciálními kašemi a směsmi, které si každý chovatel připravuje sám. V místní nabídce jsou kromě hmyzu zastoupeny také speciální granule, mrkev, banány, vejce nebo koktejl vitaminů a minerálů.

Safari park chová hrabáče kapské od roku 2014, kdy získal chovného samce Eku. V létě 2017 k němu přibyla samice Skyla. Pár je velmi harmonický a za pět let se stal jedněmi z nejúspěšnějších rodičů ve světových zoologických zahradách. Hrabáči mají na kahánku, ten kapský je totiž poslední zástupce druhu z řádu hrabáčů a jeho jediné čeledi hrabáčovitých. U nás jej můžete kromě Dvora Králového vidět v Plzni, Praze a Olomouci.

Reklama

Doporučované