Hlavní obsah

V sálech Rathova zámku. Měl mu přinést slávu, ale vypadá jako po válce

Zámek Buštěhrad se bude prodávat, hledá se kupec.

 

Reklama

Propadlé stropy, vymlácená okna a hromady sutin. Obraz zámku, který měl patřit do expozice úspěchů Davida Ratha.

Článek

Zámek Buštěhrad na Kladensku, s nímž měl Středočeský kraj v éře Davida Ratha velké plány, je po letech v katastrofálním stavu.

Noví politici, kteří nyní vládnou regionu kolem Prahy, se ho rozhodli prodat a hledají kupce. V menší části budovy sídlí sice buštěhradská radnice, ale tu větší - středočeskou - poznáte na první pohled.

Ohraničená je plotem, okna jsou zabedněna dřevěnými trámy, stropy podepřené stojkami, cedule varují, že je to tu na vlastní nebezpečí. Zákaz vstoupit.

Jak ukazuje ve videu reportáž Seznamu, uvnitř v kdysi výstavních sálech to nevypadá o moc lépe. Všude hromady sutin, podlaha poškozená, pokud někde nechybí vůbec. Zčásti spadly stropy, zámecká schodiště jsou na tom podobně.

Buštěhradský zámek je často bez stropů.

V chátrající části zámku není elektřina, voda ani odpady. Z hlavního sálu zmizel krb. Celá rekonstrukce podle prvních odhadů kraje vyjde na více než 100 milionů korun.

Radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Středočeského kraje Martin Macháček Seznamu na místě řekl, že do takové opravy kraj nebude investovat.

I když naznačuje, že k něčemu může být zámek užitečný už teď.

„Asi před 14 dny se tady natáčely scény z válečného filmu. A tomu to tady opravdu odpovídá."

Reklama

Doporučované