Hlavní obsah

V Salisbury jsme byli jako turisté, tvrdí Rusové podezřelí z útoku na Skripalovy

Muži měli podle britské policie v Salisbury otrávit dvojitého agenta Skripala a jeho dceru.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Dva hlavní podezřelí poskytli rozhovor ruské televizní stanici RT. Popřeli v něm, že by byli agenty ruské tajné služby GRU nebo že by do Velké Británie přivezli Novičok.

Článek

Dva podezřelí z útoku Novičokem na Skripalovy Alexander Petrov a Ruslan Boširov řekli šéfredaktorce ruské televizní stanice RT, že s otravou nemají nic společného. Poté, co je Velká Británie označila za ruské tajné agenty odpovědné za útok, se prý bojí vyjít na ulici.

Muži šéfradaktorce stanice Margaritě Simonjanové řekli, že jména Alexander Petrov a Ruslan Boširov jsou pravá. Popřeli však, že by pracovali pro ruskou tajnou službu GRU.

Na poznámku Simonjanové, že vypadají velmi nervózně, odpověděl Petrov takto: „Jak byste po tom všem vypadala?“ Podle Boširova jim britské vyšetřování zničilo život.

Podle svých slov se muži do Británie dostali 2. března. „Dorazili jsme do Salisbury 3. března a chtěli jsme se projít městem, ale strávili jsme tam jen půl hodiny, protože bylo pokryté sněhem,“ řekl Petrov s tím, že chtěli vidět památky Stonehenge a Old Sarum, ale kvůli špatnému počasí jeli nejbližším vlakem zpět do Londýna. Možný prý prošli kolem Skripalova domu, ale nevěděli, kde se nachází.

Muži také popřeli, že by u sebe měli Novičok nebo jiný jed a že by převáželi lahvičku na parfém, kterou policie ukázala jako důkaz.

„Vláda si je jistá, že tito muži jsou důstojníci ruské vojenské zpravodajské služby GRU, kteří v ulicích naší země použili nesmírně toxickou, ilegální chemickou zbraň,“ sdělila v reakci na rozhovor mluvčí britské vlády. „Opakovaně jsme vyzvali Rusko, aby vysvětlilo, co se v březnu v Salisbury stalo. Dnes, jak jsme právě viděli, odpověděli mlžením a lhaním,“ dodala.

Britští prokurátoři minulý týden identifikovali dva podezřelé z uvedeného zločinu, kteří v době útoku v Salisbury byli pod jmény Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Oba podle Londýna v březnu dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji otrávili bojovou nervově paralyzující látkou Novičok.

Reklama

Související témata:

Doporučované