Hlavní obsah

V senátní soutěži o významu svobody uspělo sedm ze 137 příspěvků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Absolutní vítězkou senátní soutěže o tom, co pro studenty znamená svoboda, se stala Kateřina Skalová z Bystřice na Benešovsku. Prosadila se s literární úvahou o mezigeneračním pojetí svobody před a po roce 1989.

Článek

„Do soutěže bylo přihlášeno na 137 příspěvků, uspělo sedm z nich. Výsledky soutěže, které byly zveřejněny na webu horní komory,“ oznámila senátní tisková tajemnice Sue Nguyen.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil ocenil to, že studenti jsou si vědomi toho, že znovunabytí svobody v roce 1989 nestačí a že je o ni třeba pečovat. Zaujalo ho přirovnání svobody k oceánu, který přináší volnost, ale zároveň určitou nejistotu.

Místopředsedu Senátu Jiřího Růžičku z klubu Starostů, který zadání soutěže formuloval, zaujala myšlenková pevnost příspěvků. „Protože naprostá většina prací pracovala s myšlenkou, že svoboda rovná se zodpovědnost. To mě úplně nadchlo,“ uvedl Růžička, který je také ředitelem pražského Gymnázia Jana Keplera.

V kategorii literární útvar byly oceněny rovněž Karolína Podivínská z Letovic, Eliška Kudláčková z Boskovic a Kateřina Fuňková z Příbrami. V kategorii video bodovali Matěj Gregor z Ostravy, František Fáber ze Střížovic a Ondřej Novák z Dačic.

Cílem soutěže bylo vybrat texty nebo videa zachycující osobní pohled na svobodu nebo vyjadřující, co svoboda člověku přináší, co pro něj znamená. Středoškoláci měli možnost napsat na zadané téma nejvýše třístránkovou úvahu nebo natočit maximálně dvouminutové video. Uzávěrka přihlášek byla na konci loňského roku. Absolutní vítězka soutěže obdrží notebook, který Vystrčil dostal darem během loňské mise na Tchaj-wan.

Reklama

Doporučované