Hlavní obsah

„V Senátu otevřu téma Zemanovy velezrady. Teď už mě prezident opravdu naštval“

Podívejte se na rozhovor se senátorem, který hodlá vytáhnout proti prezidentovi nejtěžší kalibr.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátor Tomáš Goláň navrhuje diskuzi o ústavní žalobě, která by měla sesadit prezidenta. Zároveň chystá sérii trestních oznámení na premiéra Andreje Babiše: „Jsem přesvědčen, že mám nabito.“

Článek

Téma prezidentských intervencí do rozhodování Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu, jak se řeší v posledních týdnech, vstoupí do další fáze. Otevřít by se mohlo už ve středu na zasedání ústavně právního výboru Senátu.

Tomáš Goláň z hnutí Senátor 21 ze zlínského volebního obvodu ve Výzvě vůbec poprvé řekl, že je nejvyšší čas otevřít téma ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana.

„Útok na demokracii“

„Toto byla první věc, kdy jsem začal přemýšlet na tím, jestli je Miloš Zeman člověk na svém místě,“ říká Goláň.

„Vulgarity, napadání, to byla vždycky řeč Miloše Zemana. On zesměšňuje své protivníky, uráží lidi, štve je proti sobě, vytváří umělé nepřátele, ale to jsou věci, které nás nezabijí. Je to jeho ostuda a pokud to akceptují jeho voliči, je to jejich věc. Ale tady už opravdu stojí za to se zabývat tím, jestli nedošlo k velezradě. Útok na moc soudní beru jako útok na demokracii,“ dodává.

Senátor Goláň zmiňuje, že demokracie stojí na třech na sobě nezávislých pilířích: moci výkonné, soudní a zákonodárné. „Ty musí být striktně odděleny, protože jinak demokracie nebude fungovat a budeme se dostávat k diktatuře.“

Téma prezidentovy snahy ovlivňovat soudní rozhodnutí, jak o tom v minulých dnech mluvil například bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa či někteří soudci Ústavního soudu, se možná už ve středu stane tématem zasedání senátního ústavně právního výboru.

Strach z voličů?

„Ano, chci v tom být aktivní,“ říká Goláň na otázku, zda hodlá otevřít téma ústavní žaloby pro velezradu. „Budeme se kvůli tomu scházet s kolegy z hnutí Senátor 21.“

Pro Goláně je podstatné, že už se v Senátu vůbec tato diskuze o nepřípustném chování prezidenta a jeho kanceláře povede, i když se nakonec potřebné hlasy ke schválení žaloby nenajdou. Podle ústavy je možné takovou žalobu podat pouze, když ji podpoří tři pětiny přítomných senátorů a tři pětiny všech poslanců. To je za současné politické konstelace naprosto nereálné.

Tomáš Goláň, který působí čtvrtstoletí jako daňový poradce a je velmi aktivní na sociálních sítích, vstoupil do Senátu loni v květnu v doplňovacích volbách ve zlínském obvodu – poté, kdy se svého mandátu vzdal František Čuba zastupující prezidentovu Stranu práv občanů.

V rozhovoru sám říká, že diskuzi v Senátu možná do velké míry ovlivní to, že samotní senátoři si nebudou chtít naštvat své voliče. „Senátoři jsou taky voleni. Oni vědí, že prezident má mezi lidmi podporu, to může být pro senátory rozhodující,“ naznačuje, jak diskuze na téma velezrady a Zemanových zásahů do rozhodování soudů zřejmě dopadne.

„Největší podvodník v politice“

Senát si ale zároveň pochvaluje jako místo, kde se dělá dobrá politika – mimochodem místo, kde nemá vláda Andreje Babiše žádnou jistou podporu. Loni v listopadu, dva dny poté, co Seznam zveřejnil pořad Zvláštní vyšetřování o cestě Babišova syna na Krym – Senát většinou 59 hlasů vyzval premiéra k okamžité rezignaci (dokonce i senátoři za hnutí ANO se tehdy jen zdrželi hlasování).

Tomáš Goláň následně napsal otevřený dopis Babišovi, nazval ho největším podvodníkem v české politice od roku 1989 a dal najevo, že se jeho daňová kancelář důkladně zabývá jeho několika obchody.

Nyní ve Výzvě říká, že už brzy podá na Andreje Babiše několik trestních oznámení. „Přijdeme s důkazy, které vycházejí ze zákona a prokazují nekalou činnost Andreje Babiše. Je to otázka týdnů. Jsme si jisti, že máme nabito,“ říká ve Výzvě.

Jedno trestní oznámení se týká reklamy na farmě Čapí hnízdo, druhé firmy Profrost a třetí doměření daní v případu korunových dluhopisů.

Další informace a názory Tomáše Goláně najdete v rozhovoru umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované