Hlavní obsah
Online

Prymula: Čekáme osm tisíc nakažených denně, omezíme svatby i hostiny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Počet lidí, kteří v České republice zemřeli s nákazou koronavirem, překročil 500. O víkendu zemřeli zatím tři, celkem tedy od počátku epidemie v zemi 502.

- Současně do dnešního podvečera přibylo 577 potvrzených případů nákazy, což je zhruba polovina toho co v sobotu ve stejný čas. Za celou sobotu bylo potvrzeno 2046 nových případů nákazy, o 65 méně než v pátek. Ve volném dni, kdy se testuje méně, to byl ale nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie v zemi. V sobotu laboratoře provedly 14.785 testů, o téměř 6000 méně než v pátek.

- Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro Seznam Zprávy nevyloučil možnost, že by v Česku mohl být kvůli koronaviru znovu vyhlášen nouzový stav, který by ministerstvu umožnil udělat razantnější opatření. Vojtěch by to navrhl v případě, že by se reprodukční číslo R přiblížilo dvojce.

- Ministři kultury Lubomír Zaorálek a vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD) se shodli na tom, že nyní není důvod kvůli šíření koronaviru zastavovat kulturní akce. Zaorálek to v sobotu uvedl na Twitteru. Podle něj jsou akce, kde lidé sedí, mají roušky a dodržují se základní hygienická pravidla, bezpečné. Hamáček přitom sobotnímu Právu řekl, že vývoj epidemie je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce.

  • Vedení Prahy chce zastoupení v Ústředním krizovém štábu

    Vedení hlavního města chce mít zástupce v Ústředním krizovém štábu. Důvodem je to, že v hlavním městě je vysoký počet lidí s koronavirem. Novinářům to řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a radní Milena Johnová (Praha Sobě) po dnešním jednání pražské bezpečnostní rady. Primátor nyní osloví premiéra a vicepremiéra, aby přizval zástupce hlavního města do krizového štábu. „Praha by měla mít zástupce v krizovém štábu. Oslovím vicepremiéra (Jana Hamáčka), abych já nebo můj náměstek Petr Hlubuček jsme byli přizváni do tohoto týmu,“ řekl Hřib. Stav je podle něj vážný.

  • Ministerstvo zve na tiskovou konferenci

    V pondělí ráno se bude konat tiskový briefing ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) k aktuální situaci.

  • Premiér Babiš uvedl, že v pondělí bude mít projev v televizi

    Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí ve 20:00 vystoupí s televizním projevem. Řekl to dnes ve svém tradičním nedělním videu na Facebooku. Proslov se pravděpodobně bude týkat koronavirové epidemie. Při jarní vlně covidu-19 Babiš vystoupil v televizi s připravenými projevy v březnu i dubnu, v prvním z nich se přihlásil k osobní odpovědnosti za všechna krizová opatření.

    Babiš obvykle vkládá na Facebook až půlhodinová videa, tentokrát se jeho sdělení vešlo do 23 vteřin. „Některé potěším, některé zklamu,“ řekl k tomu, že dlouhé video tentokrát nepřidá. „Zítra (v pondělí) večer vám chci něco důležitého říct, řeknu to v televizi ve 20:00. Moc děkuju a těším se příště,“ uvedl.

  • Počet zemřelých s koronavirem v ČR překročil 500

    Počet lidí, kteří v České republice zemřeli s nákazou koronavirem, překročil 500. O víkendu zemřeli zatím tři, celkem tedy od počátku epidemie v zemi 502.

  • Hamáček: Respirátory pro seniory jsou bezpečné

    Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se v reakci na slova, které pronesl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v ČT, zaručil za respirátory, které v těchto dnech dostávají lidé nad 60 let.

    „Je to opakování debaty z jara, měl jsem za to, že na jaře jsme to všechno vysvětlili a doložili,“ uvedl pro Seznam Zprávy Hamáček.

  • Masarykova univerzita se od pondělí uzavře veřejnosti

    Krizový štáb brněnské Masarykovy univerzity kvůli zhoršené epidemiologické situaci v Česku rozhodl, že od pondělí zpřísní opatření a škola se uzavře pro veřejnost. Výuka, které by se účastnilo nad 50 lidí, se bude uskutečňovat pouze distanční formou. Univerzita to dnes uvedla na svém webu.

  • Ministr Vojtěch: Omezení se bude týkat sportovních akcí

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch upřesnil v České televizi, že omezení a další opatření by se mohla týkat sportovních utkání.

    „Já jsem viděl videa ze sportovních utkání, jsou tam na lidé natěsno. Byly nějaké koncerty. Ty budou zřejmě další v pořadí,“ uvedl Vojtěvch.

  • V restauracích se možná omezí počet lidí, řekla hlavní hygienička

    Hlavní hygienička Jarmila Rážová v České televizi dále prohlásila, že se baví o různých opatřeních, která by se měla zavést. Diskutuje se třeba o snížení počtu účastníků na různých akcích. Mluví také o tom, že by mělo být méně lidí ve stravovacích zařízeních. „Nemyslím si, že by se ale příští týden řešilo zavíraní škol,“ uvedla Rážová.

  • Hlavní hygienička zavírat střední školy nechce

    Hlavní hygienička Jarmila Rážová v České televizi uvedla, že souhlasí s tím, že se v Praze zavřou od příštího týdne vysoké školy. Se zavřením dalších typů škol ale nesouhlasí.

    „Já musím říct, že já, jako Jarmila Rážová, nejsem příznivcem zavření středních škol a druhého stupně základních škol. Je to jedno opatření, které by mělo přijít později,“ uvedla Rážová.

  • Intenzivní lůžka by se mohla do měsíce naplnit

    Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý v České televizi uvedl, že pokud vývoj počtu onemocněných koronavirem poroste dál stejným tempem, tak se zhruba za měsíc naplní v českých nemocnicích počet lůžek intenzivní péče.

    „Může se stát, že v Karlovarském kraji nějaký problém bude. Je tam nějakých dvanáct intenzivních lůžek. Ale pak musí pomoct vedlejší kraj, další nemocnice, kam by se pacienti měli převážet,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

    Situace je v současné době nejhorší v Praze a Jihomoravském kraji.

  • Ministr Vojtěch neví, zda jsou respirátory pro lidi nad 60 let bezpečné

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) v České televizi řekl, že nedokáže říct, že respirátory, které dostali v uplynulých dnech lidé nad 60 let, je ochrání před novým typem koronaviru.

    „Nemohu to garantovat, protože my jsme tyhle respirátory nenakupovali, ani netestovali. Nedokážu na to odpovědět,“ uvedl Vojtěch.

    „Pokud ty respirátory nakupovali kolegové z Ministerstva vnitra, tak oni to snad garantovat mohou,“ dodal s tím, že dodávky v současné době kontroluje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

  • Ministr Vojtěch: O rezignaci jsem uvažoval

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce České televize na dotaz, zda a kdy uvažoval o rezignaci, řekl: „Těch okamžiků bylo hodně. Já jsem nikdy nechtěl opouštět tu loď na rozbouřeném oceánu. Sáhnul jsem si na dno svých psychických i fyzických sil.“

    Na další otázku, jestli by mohl být po krajských volbách takzvaně hozen přes palubu a z postu ministra odvolán, Vojtěch uvedl: „Je to čistá spekulace.“

  • Opatření se nevyhodnotila, odmítá zavření škol ministr Plaga

    Ministr školství Robert Plaga na Twitteru v reakci na slova Romana Prymuly uvedl, že školy jsou snadný cíl, ale stejně jako německá kancléřka Angela Merkelová si myslí, že „školy a vzdělávání našich dětí musí mít nejvyšší prioritu“.

  • Volby by se měly konat, shodli se Prymula i Fiala

    Podle předsedy ODS Fialy by krajské a senátní volby měly za několik dní proběhnout. „Nenechme si namluvit, že to je něco nebezpečného,“ řekl Fiala.

    Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula v televizi Prima pak uvedl, že je připraveno několik opatření, aby volby proběhly bez problémů. A mohli mimo jiné volit i lidé, kteří jsou v karanténě.

  • Nouzový stav není nutné vyhlásit, řekl Fiala

    Šéf ODS Petr Fiala dále v televizi Prima řekl, že není na čase vyhlásit v Česku nouzový stav. „Já stále preferuji, aby se postupovalo lokálně a regionálně, ne plošně,“ uvedl.

  • Šéf ODS: Vláda měsíce promarnila

    Šéf ODS Petr Fiala v pořadu Partie televize Prima uvedl, že vláda promarnila několik měsíců a hygiena teď nestíhá.

    „Pan premiér i pan ministr Vojtěch nám říkali, že jsme připraveni na druhou vlnu. Já odmítám, aby dnes oba házeli vinu na veřejnost, že je nezodpovědná. Teď se ukazuje, že ta základní opatření - dostatečně testovat, dostatečně trasovat - se neudělala. Měsíce se promarnily,“ prohlásil Fiala.

    „Nemůžeme být rukojmím astrologicko-marketingových rad,“ pokračoval Fiala v kritice premiéra Babiše.

Reklama

Související témata: