Hlavní obsah

V Sokolově se otevřela pobočka vojenské školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do prvního ročníku oboru strojírenství nastoupí 27 studentů, z toho dvě dívky. Praxi studenti zažijí u jednotlivých útvarů Armády ČR.

Článek

V Sokolově se ve čtvrtek otevřela pobočka střední vojenské školy z Moravské Třebové. Do prvního ročníku jediného oboru strojírenství, který se bude vyučovat v Integrované střední škole technické a ekonomické (ISŠTE), nastoupí 27 žáků, z toho dvě dívky. Vyučovat je budou dva učitelé z Moravské Třebové a 16 učitelů z ISŠTE.

„Základ se bude vyučovat ve škole v dílnách a odborných učebnách, praxe bude probíhat u jednotlivých útvarů Armády ČR. Budou jezdit po jednotlivých útvarech, například do Bechyně, a na místě si techniku osahají a vyzkouší,“ řekl velitel školy Zdeněk Macháče. Ve škole se budou vyučovat předměty, jako je matematika, strojírenství nebo technické kreslení. Uplatnění pak mohou žáci najít například u útvarů pozemních sil nebo v oboru letectví.

Školní rok žáci zahájili v sídle školy v Moravské Třebové. „Seznamovali se s novým prostředím, se spolužáky i s veliteli. Dostali výstroj a učebnice, učili se nástupy, i jak oslovit velitele. Splnili i slavnostní slib škole,“ popsala poradkyně náčelníka generálního štábu Lenka Šmerdová. Žáci jsou ubytovaní na internátu v budově Sokolovské uhelné, kde bydlí i studenti místní policejní školy.

Žáci museli na jaře složit přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky, oproti předchozím letům bylo sníženo bodové hodnocení. V minulých dvou letech se otevřít sokolovskou pobočku nedařilo, protože převážnou část uchazečů vyřadily přijímací testy z matematiky a další nesplnili fyzické testy.

Od roku 2023 by se pak vojenská škola měla přestěhovat do sousedního areálu do opravené budovy. Na její rekonstrukci dá Karlovarský kraj 14 milionů korun.

Podle tiskového mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška byl zájem o pobočku vojenské školy i z jiných krajů, například z Libereckého nebo Jihočeského kraje. „V poslední době je trend takový, že máme zvýšený zájem o to, aby armáda byla v různých místech České republiky,“ řekl Pejšek. Vojenská škola v Moravské Třebové má zatím pouze jedinou pobočku, a to v Sokolově. Do budoucna by mohly vzniknout školy i v jiných krajích, pokud o ně bude zájem, uvedl mluvčí.

Reklama

Doporučované